Brattkort og Topptaukort

For å øke sikkerheten ved innendørs klatring har NKF en sertifiseringsordning. Begge sertifiseringene er basert på en ferdighetsprøve, og bestått prøve leder til Brattkort eller Topptaukort. 

Alle våre kort kan bestilles på brattkompetanse.no

Kvalifiseringen for å sikre noen under led-klatring har byttet navn frem og tilbake. Først het den Brattkort, så byttet den navn til Ledkort, og nå heter den Brattkort igjen.

NB! Dersom du har et Ledkort er dette det samme som Brattkort, og er gyldig for akurat det samme. Du trenger ikke bestille nytt kort. 

Pris

Det koster kr 200,- å registrere et nytt Brattkort. Prisen er den samme, uansett om du har Topptaukort eller gammelt rødt Brattkort fra før.

Overgangsordning fra gammelt rødt Brattkort

Røde Brattkort er ikke gyldige lenger. Disse kan, mot et administrasjonsgebyr på kr 200,- registreres og oppdateres til grønne Brattkort. Du får kortet godkjent ved å først registrere deg på brattkompetanse.no, og deretter sende et bilde av signaturen på kortet til brattkort@klatring.no.  

Slik oppgraderer du ditt lokale Topptaukort til nasjonalt Topptaukort

Lokale topptaukort som tilfredsstiller kravene til det nasjonale Topptaukortet, kan oppgraderes til nasjonalt Topptaukort mot et administrasjonsgebyr. Kravet er basert på første del av Brattkortprøven. Siden NKF ikke kjenner til alle de lokale ordningene kan vi ikke ta på oss godkjenningsoppgaven. Du får godkjent det nye kortet ved å kontakte utsteder av det lokale kortet, eller ved å snakke med en klatreinstruktør som kjenner til, og kan gå god for, den lokale ordningen.

Betingelser for kort

Kort skal ikke utstedes til barn under 13 år. Mindreårige mellom 13 og 18 år som demonstrerer tilstrekkelig modenhet og sikkerhetsinnsikt kan, etter grundig vurdering og foresattes samtykke, innvilges kort. Før fylte 18 år er foresatte ansvarlige for at barnet holder kunnskapen ved like. Er barnet ute av trening bør det ta et nytt kurs. Kort utstedt til mindreårige varer frem til de fyller 18 år. Kortet skal være underskrevet av foresatte for å være gyldig.

Etter fylte 18 år varer kortet livet ut, men du er selv forpliktet til å holde kunnskapen ved like. Er du ute av trening bør du ta et nytt kurs.

Kort kan inndras ved grove eller gjentatte brudd på gjeldende metodesett. Kort kan inndras av NKF, veggeier eller godkjente klatreinstruktører. 

Les mer om bestemmelser for kort

Krav til prøver, sensor og vegger

NKF har utarbeidet egne krav til prøvene. Sensorer skal være NF- eller NKF- godkjent klatreinstruktør eller trener. Det er opp til sensor på stedet å vurdere om veggen er trygg og egnet til å utføre prøver på. 

Taubrems

NKF anbefaler bruk av tradisjonell, passiv tubebrems til prøven, men gir rom for bruk av aktiv taubrems i spesielle tilfeller.

Strykfeil

NKF har utarbeidet et eget dokument som beskriver hvilke feil som fører til umiddelbart stryk, feil som fører til stryk hvis det er flere av dem, og feil som bør påpekes men som ikke fører til stryk i seg selv .

Les mer om strykfeil her.

Du kan laste ned mal til midlertidig kort og hele kortheftet under.

  • Samarbeidspartnere:
  • Petzl
  • Y&Y
  • Houdini
  • Norsk Tipping
  • Thon Hotels
  • Gjensidige forsikring