Klatring / For deg / Begynn å klatre

Begynn å klatre

Ønsker du å starte med klatring? Da er du ikke den eneste! Klatring er en aktivitet i stor vekst som kan gjøres på mange forskjellige måter, både ute og inne. Her er en oversikt for deg som ønsker å komme i gang over de mest vanlige måtene å klatre på.

Buldring

Buldring samling Gøteborg

Buldring er klatring på lavere vegger. Her klatrer man uten tau og faller på et mykt underlag (tjukkaser).

For mange er det lettest å komme i gang med buldring, for du trenger ingen kurs for å kunne gjøre dette på en trygg måte. Men det er lurt å ha en bevissthet om fallteknikk og omgivelsene rundt seg. 

Derfor kan det være lurt å få en liten innføring av noen som har buldret før, når du skal sette i gang for første gang. Dette er klatreklubbene og senterene behjelpelig med.

Tauklatring

Ledklatring på samling i Gøteborg 2022

Tauklatring foregår på vegger som er opptil 60 meter høye, men innendørs er det sjelden høyere vegger enn 15-20 meter. 

Innendørs kan tauklatring foregå på tre forskjellige måter. 

Topptau: Du er festet i et tau som henger i et festepunkt på toppen av veggen, og sikres gjennom en brems av en person på bakken. Sikreren sørger for at tauet alltid er stramt mens du klatrer oppover, tar i mot fall og firer deg ned på en trygg måte. 

Autobelay: Dette er et selvsikringssystem, som gjør det mulig å klatre på topptau alene. Du fester deg inn i et tau som henger fra en trommel øverst i veggen. Denne trommelen bremser deg automatisk ved fall og når du skal fires ned fra veggen. Sjekk ut vår video om trygg bruk av autobelay (3 min).

Ledklatring: Du klatrer med et tau som du selv sikrer inn i slynger (festepunkter i veggen) mens du beveger deg oppover. Også her sikres tauet gjennom en brems av en person på bakken.

Ønsker du å klatre utendørs selv, må du mestre ledklatring. 

Uteklatring

_MG_2530.jpg

Å klatre ute i naturen er noe helt eget, det var jo tross alt slik det hele begynte! Utendørs kan du både buldre og klatre med tau. Uansett hva du velger, er det en helt unik opplevelse å bevege seg oppover ekte stein. 

Men det krever en del kunnskap dersom du skal klatre trygt ute, spesielt på tau.

Derfor anbefaler vi deg å ta et kurs i uteklatring før du begir deg ut på egenhånd. Klatreklubbene rundt om i landet tilbyr slike kurs, og de fleste krever at du allerede har brattkort. Noen steder tilbys kurs der du ikke trenger noe forkunnskap. 

Vil du buldre ute? Ta gjerne en titt på vår introduksjonsvideo til utebuldring (4 min) og kjør på!  

Logo: Thon Hotels Logo: Bridgedale Logo: La Sportiva