Klatring inne

Klatring blir stadig mer populært og det dukker stadig opp nye klatresentre og klatreklubber rundt omkring i landet. Her er en kort innføring i klatring innendørs.

Buldring

Buldring er klatring på lavere vegger eller steiner hvor man ikke trenger annen sikring enn en støtdempende madrass eller "tjukkas" til å falle på. Av personlig klatreutstyr trenger man ikke annet enn et par klatresko og kanskje litt kalk. Om man skal ut er det fint om man har en støtdempende madrass - kalles ofte for "crash pad" - som man kan falle på. 

Det er fint å få innføring i buldring fra noen som kan det fra før av, gjerne spør i klubben eller på klatresenteret første gangen du tester det. 

Klatring med tau

For å klatre på høyere vegger bruker man tau som sikring, og har en partner som sikrer en. Den som sikrer må ha opplæring i sikring for å kunne gjøre det trygt. Mange klubber og klatresentre tilbyr nybegynnerkurs i klatring som gir en god innføring i sikkerhet. Det er variasjoner i hvordan man velger å legge opp kursene, ta kontakt med klubben eller senteret for å høre om hvordan man går frem for å bli en trygg klatrer og sikrer på tau. 

Når man har fått opplæring i sikring og klatring kan man ta sertifiseringen topptaukort eller brattkort. Det er en nasjonal ordning hvor du etter en bestått prøve får et sertifikat som viser at du kan grunnleggende sikring innendørs. Mange klatresentre og klubber setter dette som krav for at man kan sikre selvstendig.

Autobelay

Flere klatresentre tilbyr nå sikring på høyere vegger med autobelay. Autobelay er en innretning festet i toppen av en klatrevegg med en line som går ned som klatrer skal feste seg i. Når klatreren da klatrer opp vil slakken strammes inn, og ved fall bremser den opp og senker klatrer sakte ned til gulvet igjen. 

Autobelay krever mindre opplæring for å kunne gjøres sikkert enn tradisjonell sikring på tau, men man må uansett ha opplæring av noen som kan systemet. 

Klatring utendørs

Utendørs kan man klatre på alt fra små kampesteiner til store fjell - det er utrolig mye klatring rundt omkring i Norge! Det er gratis og åpent for alle, men krever mer av kunnskaper og at man har eget utstyr med seg. Vi anbefaler at dere går et kurs av en godkjent instruktør for å få en god innføring i klatring utendørs.

 

Uansett hva slags kurs du ønsker, kan du finne dem via en lokal klatreklubb eller en klatrevegg i den delen av landet du bor. Her er en oversikt over ulike kurs. 

Lykke til, klatre trygt og ha det gøy!

Relaterte artikler

18. Mai 2021

Hurra! Klatreøkta er lansert!

Klatreøkta er NKF sin øvelsesbanken, det er en konkretisering av utviklingstrappen som er lett å ta i bruk av alle som trener barn og ungdom. Dette er noe som er særlig etterlengtet i våre klubber.

  • Samarbeidspartnere:
  • La Sportiva
  • CAMP
  • Beal
  • Bridgedale
  • Stiftelsen Vi
  • Thon Hotels
  • Antidoping Norge