Målgruppe
Kurset er for personer som ønsker å starte med rutesetting, og som skal sette ruter på klatresentre og for lokale konkurranser.
Hovedmål
Etter å ha gjennomgått nivå 1 skal deltakerne ha en god forståelse av:
- Verktøy, klatregrep og konstruksjonen av klatrevegger.
- Relevant norsk lovverk og god HMS-praksis..
- Viktigheten av tilbakemeldinger og dialog med andre.
- Grunnleggende rutesetting for barn, nybegynnere og viderekomne klatrere, med fokus på å forstå hvordan en skaper bevegelser hvor klatreren er i balanse og hvorfor visse fotplasseringer skaper ubalanse.
- Prinsipper for setting av mer avanserte ruter og buldere, som inkluderer dynamiske bevegelser, spesifikke kraftretninger og bruk av kroppsspenning.
- Evaluering av egen rutesetting, spesielt med fokus på å observere ulike klatrere prøve ruter/buldre en har satt og lære av det.
Opptakskrav
- Fylt 16 år før
- Inneha Brattkort (Annen relevant erfaring kan veie opp for dette om deltakeren for eksempel kommer fra et annet land).
- Klatret aktivt i minst 12 måneder. (Deltakere med ned til 6 måneders klatrerfaring kan godtas av instruktøren, om aktivitetsnivået har vært høyt og ferdighetsnivået er tilfredsstilt).
- Ferdighetsnivå skal ligge på minimum 6-, for å sikre at deltakeren har en god forståelse av bevegelser.
Kursvarighet
Hele kurset varer i totalt 14 timer, og bør holdes over to dager. Kurset kan utvides til 16 timer ved behov.
Kurslærer får betalt 2 timer ekstra per dag til forberedelse. Deltagere som skal være med på kurset må på forhånd ha lest og satt seg inn i metode for rutesetting og redning på tau. Dette estimeres å ta ca 4 timer.
Kompetansekrav kursholder
Sertifisert Kurslærer rutesetter 1.
Praksis
Praksis på 40 timer rutesetting skal gjennomføres etter selve kurset, og er en forutsetning for å få sertifisering på nivå 1. Praksisen bør inneholde rutesetting på tau og til buldring, minimum 20 timer på tau. Alle deler av praksisen teller: klargjøring, selve rutesettingen og etterarbeid.
Praksisen skal gjennomføres innen 12 måneder etter siste kursdag.
Søke godkjenning
Ved endt kurs og gjennomført praksis søker man sertifisering som "Rutesetter 1" i brattkompetanse. Dette søkes til kurslæreren man hadde på kurset. Sertifiseringen i Brattkompetanse kommer i tillegg med et gebyr på 400 kr.
Regodkjenning
Sertifiseringen er gyldig i 5 år av gangen og det er et krav om 40 timer rutesetting i denne perioden for å få regodkjent sertifiseringen. Alle deler av praksisen teller: klargjøring, selve rutesettingen og etterarbeid.