Uttakskriterier

Uttak til seniorlandslag og utviklingslag senior gjøres av sportsjefen. Uttak til juniorlandslag og utviklingslag junior gjøres av sportsjefen/landslagsleder i samråd med assisterende landslagsleder. Uttaket er basert på flere ting: Resultater fra internasjonale konkurranser, resultater fra Nordiske, NM og nasjonale konkurranser samt eventuelle skadeproblemer. Konkurransedeltagelse, individuell motivasjon, utviklingsmuligheter og hvordan utøveren fungerer i et lag, vil også bli vurdert i uttaksprosessen. Alle som blir tatt ut på et NKF-lag må godkjenne utøveravtalen og er deretter sikret en plass hele året.

 

UTTAKSKRITERIER FOR LAG  
NORGES KLATREFORBUND 
2021 

Støtte
Forbundet kan i dag bare bidra med en viss del av kostnaden for landslagets internasjonale konkurranser. Deltagerne må stå for en del av kostnaden selv, det vil si at erstatningen generelt dekker reisekostnaden. En egenandel kommer derfor til å bli fakturert den aktive etter hvert kvartal. Egenandeler er beskrevet i utøveravtalen.

Uttak til mesterskap
Uttak til mesterskap som JEM / EM / JVM / VM gjøres for de som er en del av landslaget. Uttak til de nevnte mesterskapene er basert på resultatene oppnådd i løpet av sesongen. Utvalget er også basert på konkurransefrekvens og forberedelsene de aktive har gjort innenfor mesterskapet.

Seniorlandslaget
For å bli tatt ut til seniorlandslaget skal utøveren nå en semifinale i en senior Europacup, alternativt ha god mulighet for å nå topp 50% av startfeltet i en World Cup konkurranse med opp til 100 startende. Ved mer en 100 startende topp 50. Samme gjelder på senior VM. Dette målet bør også oppfylles i minst en konkurranse i løpet av sesongen, for at utøveren skal få fornyet sin landslagsplass året etter.

Juniorlandslaget
For å bli tatt ut til Landslaget skal utøveren ha nådd eller ha * »god mulighet» å nå topp 50% av startfeltet i en European Youth Cup/JEM, annen internasjonal sammenlign konkurranse eller et Junior VM. Dette målet bør også oppfylles i minst en konkurranse i løpet av sesongen, for at utøveren skal få fornyet sin landslagsplass året etter. Vinneren av Junior NM tildeles en landslagsplass på juniorlanslaget inneværende år, forutsatt at vinneren også er minst topp 3 totalt i norgescupen i samme disiplin.                                                                                                              

* «god mulighet» betyr for eksempel at den aktive har klart en av kvalik ruterne i tau som topp 50% og men den andre på bare topp 55-70%.  

Paralandslaget

Fra 2021 skal NKF å etablere et utviklingslag i paraklatring som skal representere Norge på internasjonale parakonkurranser og delta på nasjonale treningssamlinger. Uttakskriteriene til utviklingslaget i paraklatring i 2021 er:
- Resultater fra konkurranser og klatregrad i forhold til klasse.  
- Må kunne klassifisere i henhold til IFSC-regelverk for klassifisering (les mer her).
- Du fyller 16 år i 2021 eller er eldre

Utviklingslandslaget
Utviklingslandslaget består av flere av våre beste og mest motiverte konkurranseklatrere. Deltakere på laget får mulighet til å bli med på valgte treningssamlinger. Målsetningen er også å kunne tilby gruppen mulighet å delta i det minste en internasjonal konkurranse per år. For at NKF skal ha muligheten til å tilby medlemmene på utviklingslaget treningsleirer og muligheten til å delta i en internasjonal konkurranse må NKF ha uttakskriterier.
Landslagsleder og Sportchef kan også ta ut såkalt «wildcard» fra youth C aldersgruppe til utviklingslaget.

 

For å få muligheten til å bli tatt ut til utviklingslandslaget, bør den aktive holde følgende nivå:

LAG ALDER KONKURRANSER RESULTATKRAV
Utviklingslag Jr. 18+ år  NC / NM / Nordisk NC topp 2/ NM topp 2/ Nordisk topp 3
16-17 år NC topp 3/ NM topp 3/ Nordisk topp 4
13-15 år NC topp 4/NM topp 4/ Nordisk  topp 5

 

Utøvere utenfor lagene
Alle som blir tatt ut på et NKF lag er sikret plass hele året. Utøvere som står utenfor lagene kan likevel tas opp i løpet av året basert på prestasjoner. Dette gjelder også de som har søkt om plass, men som ikke ble tatt ut. Opptaket gjøres da basert på resultater og prestasjoner fra nasjonale/internasjonale konkurranser.

Flere muligheter å konkurrere internasjonalt
Hvis landslagene og aktiva fra utviklingslag ikke oppfyller deltagerkvoten i EYC/EC konkurranser, vil det være mulighet for andre aktive å delta, selv om de ikke er tatt opp til et NKF lag. Dette skjer da etter godkjenning fra Sportsjefen i samråd med Landslagsleder. Konkurransefrekvens, prestasjon på Norgescup/NM og Nordiske mesterskap veies inn i vurderingen. Utøvere dette gjelder må planlegge reise og opphold, og selv dekke alle kostander. Deltakere under 18 år må ha med egen reiseleder. Forbundet hjelper selvfølgelig til med lisenssøknad og påmelding. Interesse for deltagelse må meldes til Sportsjef minst 3 mnd. før konkurransen

Eventuelle spørsmål rettes til sportsjef Reino Horak.

Klage på laguttak

Klage på laguttak skal først tas opp med sportsjefen. Hvis saken ikke kan løses på dette nivået skal den sendes videre til klage-og sanksjonsutvalget. Se mer info her

Klagefrist til sportsjefen er to uker etter at NKF har presentert lagene på forbundets hjemmeside. Klagefrist til klage- og sanksjonsutvalget er to uker etter at sportsjefen har gitt svar på klagen.

Sist oppdatert nov. 2020

Relaterte artikler

26. Apr 2021

Endret terminliste våren 2021

De nasjonale retningslinjene for idrettsarrangementer er dessverre fortsatt svært strenge, så vi ser oss derfor nødt til å avlyse norgescupkonkurransene som skulle vært avholdt i mai. NM i buldring blir flyttet til 14.-15. august.

11. Jan 2021

Hva skjer med nasjonale konkurranser i 2021

NM i Sogndal 22.-23. november 2020 ble som kjent avlyst på grunn av innstramminger i nasjonale retningslinjer for antall personer som kan samles på idrettsarrangement fra 200 til 50. Mandag 4. januar kom nye innstramminger med inntil 10 personer (ikke fastmonterte seter) eller 200 personer (fastmonterte seter).

  • Samarbeidspartnere:
  • La Sportiva
  • CAMP
  • Beal
  • Bridgedale
  • Thon Hotels
  • Stiftelsen Vi
  • Rent særforbund