Klatring / Sikkerhet / Fagstoff / Anbefaling av utstyr

Anbefaling av utstyr

Generelt om utstyr

Hovedregelen er at alt klatreutstyr skal være korrekt CE-merket. I tillegg vil du finne UIAA-merket, EN- merket og UKCA- merket. Du finner mer om de ulike merkeordningen lengre ned på siden. 

Du må aldri benytte utstyr fra bil-, båt- eller jernvarebutikker ol. til klatring. Bruk bare utstyr produsert for klatring. Utstyr kjøpt i sportsbutikker i Norge er alltid trygt. Utstyr kjøpt utenfor Europa skal alltid være merket med UIAA. 

Spesielle anbefalinger

Assisterende taubrems

Norges klatreforbund har nedfelt følgende visjon "Innen 2025 skal antall innendørs bakkefall som skyldes feil bruk av taubrems være redusert til null". For å nå den visjonen kommer vi nå med en klar anbefaling om hvilken type taubrems som bør benyttes. Vi anbefaler bruk av assisterende taubrems. Les mer under: NKF - anbefaling av valg av taubrems (2022)

Bolter

UIAA anbefaler at ved bolting velger en bolter med en forventet levetid på 50 år eller mer, med tanke på korrosjon. Les mer her: UIAA - valg av anker til sportsklatring (2024) og her, UIAA - valg av bolter (2024) . 

Merknader til bruksanvisninger

Klatreutstyr kommer med bruksanvisning. Denne bør du lese.

Petzl 8003 - kroppssele til voksne: "Tilkobling av sikrings- eller nedfiringssystem [som autobelay]. Koble sikrings- eller nedfiringssystemet til innbindingsløkkene med en låsbar karabiner som tåler treveis belastning, for eksempel OMNI." Altså låsekarabineren fra autobelayen skal ikke rett i innbindingsløkkene.

Petzl Grigri - Hvordan sikre med Grigri? Introduksjonsfilm 

Merking av utstyr 

Hva betyr disse merkene? 

Merking av utstyr.JPG

CE-merket finnes på en rekke ulike produkter, fra leketøy til maskiner, medisinsk utstyr og klatreutstyr. Merket betyr at produktet anses å oppfylle krav fra myndighetene som er gitt i direktiv eller forordning. I tillegg til CE-merket skal klatreutstyr ha et identifikasjonsnummer til det uavhengige tekniske kontrollorganet (her: CE 0082). Da det for mellom annet klatreutstyr kreves at en uavhengig tredjepart, et såkalt teknisk kontrollorgan utfører samsvarsvurderingen.

Varer med kun CE-nummer skal ikke brukes som personlig verneutstyr*. Maillon (quick link/hurtiglenke) er et godt eksempel på et produkt som har produsenter som bare tester etter CE-standarder, og andre som har oppfylt EN-standarder for koblinger. 

Se Singing rock sin test av Maillon etter EN-standarden og CE-merking her!

EN-merket betyr at merket følger europeisk standard for produktet. Standarden har spesifiserte krav til testmetoder, merkingen og informasjon om produktet. EN-merket er også på mange produkt som ikke er for klatring, for eksempel kjemikalier og elektronikk. 

Den europeisk standard blir godkjent av European Committee for Standaridization (CEN), Norge og 33 andre land i Europa må iverksette den da vi er medlem av EØS. Når det er iverksatt, blir det til Norsk standard. Tallet på Grigri-en over er EN15151-1, som er standarden for mekanisk assisterende taubremser. 

UIAA-merket er det internasjonale klatreforbundet sin merkeordning. UIAA sikkerhetsstandarder revideres og oppdateres regelmessig av UIAA Safety Commission for å sikre at de møter krav fra markedet og klatremiljøet. UIAA samarbeider med CEN (EN-merking), men av og til er UIAA kravene strengere enn CEN, derfor kan det væra noen forskjeller mellom UIAA og EN standarden.

UIAA har alle sine standarder gratis tilgjengelig på nett, det har ikke EN, disse må du kjøpe gjennom Norsk standard. Du finner UIAA sine her!

UKCA-merket er en britisk merkeordning (tilsvarer CE-merking) for produkter som skal selges i Storbritannia, da de ikke er medlem av EU eller EØS. 

Personlig verneutstyr er utstyr og verneklær designet for å bæres eller holdes av en person som beskyttelse mot en eller flere risikoer for denne personens helse eller sikkerhet. Personlig verneutstyr i klatring er mellom annet: tau, sele, hjelm, karabinere og annet utstyr som er designet for å beskytte deg mot mulig fall og skader.

Kjersti Gausvik
Kjersti Gausvik
Fagrådgiver

Aktivitet- og utdanning utendørs & sikkerhetsarbeid.

Logo: SalMar Logo: Bridgedale Logo: La Sportiva