4. Risiko og tiltak
Kartlegging av farer, vurdering og gjennomføring av tiltak er det viktigste leddet i HMS-arbeidet. Det er dette som er ulykkesforebygging i praksis, og det skal dokumenteres.
Det er også viktig at klubben legger opp dette arbeidet på en praktisk og jordnær måte. Resultatet skal være økt sikkerhet, ikke mer papirarbeid.
Dette betyr at vurderinger og tiltak bør avveies i forhold til deltakernes egen kompetanse, og evne til å ta ansvar for sin egen sikkerhet. Om klubben skal holde en klatresamling for erfarne klatrere, kan klubben ta utgangspunkt i at deltakerne fullt ut er i stand til å ta vare på sin egen sikkerhet, og kan begrense sine egne tiltak til å informere om forholdene på stedet. Skal klubben derimot arrangere nybegynnerkurs eller organisert barneklatring trengs det mye grundigere vurderinger, siden disse deltakerne ikke kan ta vare på egen sikkerhet uten kyndig veiledning og instruksjon.
Målet med dette arbeidet er å systematisk jobbe med å forebygge ulykker innen klatring. Dette innebærer å tenke gjennom aktivitetene som drives i regi av klubben, vurdere hva som kan gå galt innen de ulike aktivitetene, og finne passende tiltak for å unngå ulykker og skader. Arbeidet innebærer å lage gode rutiner for hvordan klatreklubben ønsker å gjennomføre aktiviteter og drive klubbarbeid.
Prosedyre for risikovurdering
Eksempler på skjema som kan brukes i risikovurdering:
Hjelpeskjema for risikoanalyse
Tiltaksplan
Eksempel på risikovurdering og påfølgende handlingsplan i forbindelse med aktiviteten innendørs barneklatring:
Eksempel på risikoanalyse barneklatring
Eksempel på tiltaksplan etter risikovurdering
Flere rutiner og sjekklister som kan brukes, finner du i forslagsbanken.