Det var først Isak Ripman som fløt oppover veggen og sikret seier ved å klatre høyest av alle i sin kategori.
— Jeg er først og fremst glad og letta, sier han på telefon fra Bern.
Da han satt i isolasjon rett før han skulle ut og klatre, ble tromsøværingen brått bekymra for om han hadde lest ruta godt nok. Men det viste det seg ikke å være noen grunn til. Det var kontant og bestemt klatring, frem til han falt få meter fra toppen.
— Da jeg var nede, måtte jeg ta en liten runde med meg selv. Jeg innså at jeg aldri har klatra bedre i en konkurranse. Alle flyttene gikk som jeg så for meg, jeg hadde lest ruta riktig, sto ikke og tvilte og lurte.
Ord som “befriende” og “fornøyelig” kommer fra den glade verdensmesteren.
- Se finalen her
Få minutter etter vi kunne juble over Isaks gull, ble det klart at også Dina klatret seg til seier. Selv hadde hun ikke helt hatt trua etter kvalifiseringen:
— Det er vanligvis veldig jevnt mellom meg og Jasmin Plank, og hun slo meg ganske hardt i kvaliken på tirsdag. Så jeg var forberedt på sølv i dag.
Dessuten ble hun overraska da hun kom i veggen, for ruta hadde sett lettere ut enn den var. Men med fokus på hånd- og fotarbeid kom Dina seg høyere enn Plank, som klatret til slutt.
— Jeg ble i sjokk da hun datt. Så kom Isak springende bort til meg og ga meg en klem.
Da sank realiteten inn — Dina er også verdensmester!
Dina Eivik fra Klæbu klatrer for gull! Foto: Lena Drapella / IFSC
Et løft for paraklatring
Sportssjef Nicki Horak er veldig glad for at det gikk så bra for Isak og Dina, og håper dette kan få større ringvirkninger.
— Dette setter fokus på klatringen som parasport. Jeg håper de som ønsker å drive med paraidrett nå også får øynene opp for klatringen, slik at vi får enda flere utøvere.
I paraklatring er utøverne plassert i fire forskjellige kategorier, ut fra hvilken type og grad av funksjonsnedsettelse de har. Isak konkurrerte i kategorien AU2 og Dina i RP2.
Sebastian Menze deltok også på VM, men kom ikke videre fra kvalifiseringsrunden på tirsdag.