Klatring / Nyheter / 2024 / Sterke prestasjoner under Junior-VM i klatring i Kina
Foto: Reino Horak (NKF)
Foto: Reino Horak (NKF)

Sterke prestasjoner under Junior-VM i klatring i Kina

Det norske juniorlandslaget i klatring har nylig deltatt i Junior-VM i Kina, hvor de møtte tøff konkurranse under krevende forhold. Til tross for utfordringene, leverte laget sterke prestasjoner og kvalifiserte to utøvere til semifinalen.

Det norske juniorlandslaget i klatring var nylig på tur for å konkurrere i Junior-VM i Kina, et av årets mest prestisjefylte mesterskap for juniorer. Med utfordringer både på klatreveggen og utenfor, fikk laget testet både fysikk og mentalitet, og leverte prestasjoner som gir stort potensiale for fremtiden.

For å gi utøverne best mulig forutsetninger, valgte lagleder og sportsjef Nicki å legge inn ekstra tid for akklimatisering. "Når Junior VM er så langt bort som i Kina, og man i tillegg må reise 3-4 timer med innlandsfly, så tar det fysiske resurser som må kompenseres," forklarer Nicki. Laget ankom derfor Kina flere dager før konkurransestart for å tilpasse seg både klimaet og tidsforskjellen, noe som skulle vise seg å være en klok avgjørelse. Da fikk utøverne tid til å være mer i de nye omgivelsene, samt trene og sosialisere seg med andre klatrere.

Selve konkurransen ble gjennomført under krevende forhold, med temperaturer på rundt 30 grader. "Vi nordmenn er ikke like vant til slike varme forhold, så det ble en ekstra utfordring, særlig under oppvarmingen," sier Nicki. Til tross for varmen og det krevende klimaet, klarte laget å kvalifisere to utøvere til semifinalen, noe som er en forbedring fra fjorårets resultater. Veldig stas!

Det var fire utøvere som reise sammen med Nicki til Kina, dette var Emmelie Conders, Trym Skuggen Landmark, Per Ravlo Caspersen (alle fra Kolsås klatreklubb) og Ola Veke (fra Romsdal Tindegruppe).

Utøverne Trym og Ola hadde begge erfaring fra tidligere internasjonale konkurranser på størrelse med denne, men årets mesterskap i Kina bød på nye opplevelser og anlegg. "Denne gangen var opplegget bedre enn tidligere, med større og bedre vegger, og konkurransen var godt lagt opp," sier Trym, som tidligere har konkurrert i Dallas og Seoul. Han var fornøyd med ledrutene, men fant bulderproblemer mer utfordrende og litt ensformige. Trym klatret seg helt til semifinalen og havnet til slutt på en 23. plass.

Ola, som deltok i sitt andre Junior-VM, merket raskt forskjellen fra i fjor. "Fasilitetene var mye bedre i år, men jeg følte meg mye lenger fra de beste gutta enn i fjor," sier han. Dessverre ble prestasjonene hans påvirket av en skade i underarmen. Skaden forverret seg under konkurransen, spesielt i buldreøvelsene, hvor han slet med smerter som gjorde det vanskelig å prestere på sitt beste.

Begge utøverne hadde forberedt seg grundig til mesterskapet, med intensiv trening gjennom hele sommeren. Ola reflekterer over at den harde treningen muligens kan ha bidratt til at skaden oppsto rett før konkurransen. "Alt i alt er jeg ikke fornøyd. Nå må jeg bli sterkere og få bedre pump til neste år," sier han.

Emmelie var den som klatret seg lengst mot toppen av de norske utøverne i denne konkurransen. En enestående prestasjon på led, hvor hun klatret seg til en 10. plass. Gratulerer så masse med det!

Nå ser det norske laget frem mot Junior-EM i Frankrike, hvor de håper å dra nytte av erfaringene fra Kina. "Vi ser frem til et spennende junior-Europamesterskap, der Norge representeres av den samme gjengen som reiste til Kina," avslutter Nicki optimistisk.

De neste konkurransene som kommer er NorgesCup i Bodø, Norges Mesterskap i Bergen, Nordisk mesterskap og Junior EM i Frankrike.

Vi ønsker alle utøvere som skal være med på resten av årets konkurranser!

Logo: SalMar Logo: Thon Hotels Logo: Bridgedale Logo: La Sportiva