Klatring / Nyheter / 2024 / Sølvmedalje til Dina i Para-EM i Villars 2024
SAC / joelschweizer.ch / Romy Streit / IFSC
SAC / joelschweizer.ch / Romy Streit / IFSC

Sølvmedalje til Dina i Para-EM i Villars 2024

Dina tok sølv i Para-EM i Villars 2024, og dette etter krevende ruter og utfordringer både på og utenfor klatreveggen. Hun leverte hun en kjempe god prestasjone og ser frem til verdenscupen i Arco.

I Villars i Sveits ble det nylig arrangert Europamesterskap i para-klatring. Dina Eivik var den som representerte Norge denne gangen. Isak Ripman skulle egentlig være med, men måtte stå over, vi gleder oss derfor å se han konkurrere i neste verdens cup i Arco Italia. Dina klatrer i klassen RP2 og sikret seg sølv i mesterskapet. Dette markerer et nytt steg i hennes karriere, som både hun og trener Grant syns er veldig stas.

 

Reise og tilgjengelighet

Reisen til Villars gikk stort sett som planlagt, med fly til Genève og deretter en biltur til fjellbyen Villars. Dinas mor var også med, noe som gjorde logistikk og støtte lettere. Likevel bød byens bratte terreng på utfordringer, spesielt med rullestol. Selv om hotellet var tilrettelagt, var det enkelte steder i byen som var vanskelig tilgjengelige. "Det var litt tungvint med en bratt bakke til parkeringen," påpeker Grant, men for det meste fungerte logistikken godt.

 

Ruter og prestasjoner i konkurransen

Rutesettingen i konkurransen ble en blandet opplevelse for Dina og Grant. Den første kvalifiseringsruten ble delt med klasser som RP3 og AU2, noe som gjorde den spesielt vanskelig for RP2-klassen. "Jeg syns det er utfordrende når rutene deles med klasser som klatrer på et høyere nivå," sier Grant, og Dina var enig i at et spesielt vanskelig flytt på den første ruten nærmest var umulig å gjennomføre for henne.

Den andre kvalifiseringsruten var derimot bedre tilpasset RP2-klassen, til tross for en del overheng.  Finaleruten derimot ble et høydepunkt. Dina beskriver den som en av sine favoritter: "Finaleruten tror jeg kanskje var en av favoritt finalene mine noensinne." Dette førte til at hun kunne avslutte konkurransen på en sterk måte med sølv rundt halsen.

 

Forberedelsene til EM-para

Dina hadde forberedt seg godt til konkurransen, etter en sesong med intensiv trening. Hun og Grant har fokusert på teknikk, styrke og konkurransesimulering for å skape mest mulig realistiske treningssituasjoner. "Vi har prøvd å simulere konkurransepresset som finnes i internasjonale konkurranser," forklarer Grant. Selv etter et avbrekk fra organisert trening i sommer, klarte Dina å opprettholde formen med støtte fra en annen lokal trener i Trondheim.

Når det gjelder det mentale aspektet, nevner Dina at hun alltid føler på nervene før konkurranser, spesielt når det er mesterskap og titler på spill. "Man er alltid litt mer nervøs når det handler om å kjempe om en tittel," sier hun, men forteller også at nervene forsvinner så fort hun begynner å klatre. For henne handler det om å finne roen og fokusere på veggen foran seg.

 

Utfordringer med tilgjengelighet og oppvarming

Villars bød på enkelte praktiske utfordringer, spesielt når det gjaldt oppvarming. "Oppvarmingsmulighetene var ikke ideelle," forteller Dina, som ikke kan buldre eller falle uten risiko for skade. Den eneste tilgjengelige veggen var en buldrevegg, noe som krevde tilpasning i oppvarmingsrutinen hennes. I tillegg lå oppvarmingshallen et stykke unna arenaen, og de tilgjengelige shuttlebussene var ikke rullestolvennlige. Heldigvis fikk Dina og de andre utøverne tillatelse til å bruke privat bil for å komme seg til arenaen.

 

Sølv og fremtidige mål

Til tross for utfordringene både på klatreveggen og med tilgjengeligheten, var Dina svært fornøyd med å ha tatt sølv i sitt første Europamesterskap. "Jeg gjorde det beste jeg kunne, og det må være godt nok," forteller hun. Med dette sterke resultatet i bakhånd ser hun nå frem mot den siste verdenscupen i sesongen, som finner sted i Arco, Italia, i slutten av september. Dette blir hennes første konkurranse i Arco, og Dina ser frem til å klatre på en ny vegg og møte konkurrentene en siste gang denne sesongen.

 

Veien videre

Para-EM i Villars resulterte med en sølvmedalje og motivasjon som gjør Dina klar for de neste klatreutfordringene. Villars har gitt verdifulle erfaringer, og Dina er allerede i gang med forberedelsene til det som forhåpentligvis blir en sterk avslutning på sesongen i Italia.

De neste konkurransene som står på planen for para er Norgescup i Bodø, Verdenscup i Arco Italia, Nordiskmesterskap i Sverige og Norgesmesterskap i Bergen. Vi ønsker alle utøvere masse lykke til!

Og til slutt, gratulerer så masse til Dina med sølv i Europamesterskap.

Logo: SalMar Logo: Thon Hotels Logo: Bridgedale Logo: La Sportiva