Klatring / Nyheter / 2024 / Klatreåret 2024
Diverse bilder fra året som har gått. 
Foto: IFSC og NKF
Diverse bilder fra året som har gått. Foto: IFSC og NKF

Klatreåret 2024

Et aktivt klatreår!   Vi takker for et fint år i 2024, og ønsker hele klatre-Norge en god og fredfull jul og et godt nyttår. Vi er godt i gang med forberedelsene til 2025 og gleder oss spesielt til Friluftslivets år! 

Året 2024 har vært fylt med spennende konkurranser, inspirerende prestasjoner og betydningsfulle milepæler for norsk klatremiljø. La oss ta et tilbakeblikk på en del av høydepunktene. 

Nye ansikter og friske initiativer 

For NKF startet året startet med to spennende tilskudd til staben. Grant Harrison tok over som landslagstrener og lagleder for paralandslaget i januar, mens Synne Dagestad startet i februar som prosjektleder for «Like muligheter for unge paraklatrere». De to har allerede begynt å sette spor, vi gleder oss til å se hva de kan få til.  

Sikkerheten først! 

I februar hadde vi sikkerhetskonferanse med 60 deltakere. Denne toårlige konferansen er en viktig møteplass for alle som driver klatreanlegg, både klubber, offentlige og private. I kjølvannet ga vi ut nye, nasjonale retningslinjer for bruk av autobelay, for å ta tak i den største sikkerhetsutfordringen vi nå har i klatringen. 

Samlinger og konkurranser 

I februar hadde vi også årets første landslagssamling, fulgt av nordisk mesterskap i buldring i Helsingfors og norgesmesterskap på Lillehammer måneden etter. En ny milepæl ble nådd da Norgeslekene, også kjent som Super-NM, ble arrangert for første gang, med Nikolai Skarstein som vinner. Som hvert år nå fikk også svært mange unge klatrere brynt seg i konkurranser gjennom de regionale cupene som nå går over hele landet. 

Unge talenter og internasjonale prestasjoner 

Våren brakte nye prestasjoner internasjonalt. Emmelie Conders leverte en sterk 9. plass i European Youth Cup (EYC) i Curno i april, mens Dina Eivik fra paralandslaget sikret sølv i verdenscupen i Salt Lake City i mai. Flere juniorer viste også sitt talent i EYC i Graz, hvor Per Ravlo Caspersen nådde finalen og endte på 6. plass. Dina Eivik vant sin klasse i Europa mesterskapet for paraklatring. 

Vi satser på anlegg og bærekraft 

Mari Nord Myklebust takket av i februar av etter stor og viktig innsats som vår første fagrådgiver for anlegg og bærekraft, og ble i juni erstattet av Vojtěch Dědek. Vojtěch er godt i gang med å styrke arbeidet vårt med rådgiving, forbedring av anleggsveilederen, påvirkning av spillemiddelreglene, framdrift av nasjonalt klatreanlegg, sikring av viktige klatrefelt ute og utvikling av vår nye bærekraftstrategi. 

Sommerens høydepunkter 

Sommeren og tidlighøsten er høytid for klippe- og fjellklatrerne, og samtidig fylt med internasjonale konkurranser. Paralandslaget har levert meget sterke resultater i verdenscupen, og i løpet av sesongen har det blitt pallplasseringer til Isak Ripman, Dina Eivik og Kim Rishaug, med gull til begge de to sistnevnte. På Landslaget har Sunniva Øvre-Eide, Sunniva Eik Haave og Ingrid Kindlihagen også konkurrert sterkt, med Ingrids finaleplass i kombinertøvelsen i senior-EM som høydepunktet. 

Høye mål ute 

Utendørs har mange klubber hatt sine samlinger, og gjennom et mer langvarig program har fem grupper av unge klatrere blitt godt og erfarent geleidet inn i kileklatringens gleder gjennom mentorordninger i Stavanger, Bergen, Sogndal, Tromsø og Oslo. Vi har også fått utdannet 26 nye klatreinstruktør sport, og for dem som utvikler klatrefelt har vi hatt webinar om bolting, sikkerhet og jus. 

Historisk for kvinner i klatring 

August ble en milepæl for kvinner i klatresporten, med det første kvinnelige rutesetterkurset noensinne. Dette var en del av «Kvinneløftet»-prosjektet som vår prosjektmedarbeider Elin Krogsund Hansen fullførte i slutten av måneden. 

Utdanning inne 

I 2024 har NKF tatt viktige skritt for å styrke trenerutdanningen og klubbtilbudet. En ny overgangsmodell gjør det enklere å bli trener 1 uten å gjennomføre hele kurset, og vi har lansert årsplaner for utviklingstrappa trinn 2 og 3. Dette sikrer bedre struktur og tilpasset aktivitet for barn og ungdom i klubbene. Les mer og ta i bruk verktøyene! 

Vi utvikler oss videre 

I løpet av året har vi fått fram flere langsiktige planer for utvikling av klatresporten: en langtidsplan for bredde og kompetanse, en videreutviklet sportslig plan og et  styringsdokument for sunn klatring. En ny bærekraftstrategi og revidert anleggsplan er også på trappene. Disse utfyller strategidokumentet som klatretinget har vedtatt, og danner en solid ramme for videreutviklingen av NKFs arbeid for klatresporten i Norge. 

Klatring er som kjent blitt OL-idrett, og i år ble også paraklatring ble anerkjent som en gren i Paralympics. Det vil bli en del av programmet i Los Angeles i 2028, og der har vi nok flere klatrere som kan sette seg mål om edelt metall. Dette er en milepæl som gir håp og motivasjon til alle paraklatrere. 

En stor takk til Lagledere

De to laglederne våre Sunniva Eik Haave og Patrick Pedersen takket også for seg nå før jul. De har stått på og reist verden rundt med landslaget vårt. Vi ønsker de lykke til videre og vil si tusen takk for flott innsats de siste årene. Det har vært utrolig fint å ha dere med på laget, det setter nok landslaget også stor pris på!

Vi har mange å takke 

Klatresporten vokser, og stadig flere finner glede i bratte utfordringer – inne og ute, med alle slags bakgrunn og på alle nivåer. Vi har engasjerte utøvere, driftige frivillige, ambisiøse prosjekter og gode klubber som bidrar til dette, og jeg har lyst til å runde av med en stor takk – både til alle frivillige og engasjerte i de 200 klatreklubbene som står på seint og tidlig og til de 12 kompetente og iherdige medarbeiderne i staben vår. Dere er et godt lag å klatre enda høyere med! 

Hilsen

Stein Tronstad

President Norges Klatreforbund 

 

Logo: SalMar Logo: Bridgedale Logo: La Sportiva