Klatring / Nyheter / 2024 / Full fart oppover for paraklatring
Tre bilder av klatrere som klatrer innendørs med bind for øynene og votter på hendene.
Ulike øvelser fra kompetansekurs i paraklatring i Oslo i januar. Det var 8 påmeldte, de fleste skal bli paratrener eller er det allerede. Foto: Synne Dagestad

Full fart oppover for paraklatring

NKF har i flere år jobbet målrettet med paraklatring, og i 2024 satser vi mer enn noengang før. Vi har nye ansettelser på både bredde og topp, og allerede gjennomført tre kompetansekurs for ivrige deltakere.

I gang med «Like muligheter for unge paraklatrere»
NKF har fått tildelt 600.000kr fra Gjensidigestiftelsen til et breddeprosjekt som heter «Like muligheter for unge paraklatrere». I forbindelse med dette har vi ansatt en prosjektleder, Synne Dagestad, som skal jobbe i 60% stilling, både med prosjektet og med andre oppgaver for å utvikle paraklatringen i NKF.

Synne har et stort engasjement for paraklatring, vært engasjert som kurslærer for kompetansekursene og har erfaring som instruktør for paragrupper i Oslo klatreklubb. Hun begynte i jobben 5. februar. 

Hanne, Synne og Jadwiga, NC 2023Synne sammen med utøverne "sine" Hanne Vadseth (t.v.) og Jadwiga Michalina Gasienica-Chimel (t.h.) under Norgescup i Bergen 2023. Foto: Khang Tran
 

Målet med prosjektet er at unge klatrere med en funksjonsnedsettelse, skal få et bedre tilbud og mulighet for å klatre på både trening og i breddekonkurranser. Med et bedre og inkluderende tilbud håper vi å rekruttere både flere unge klatrere, men også flere frivillige som trenere og instruktører.

Kompetansekurs i paraklatring
I år har det allerede blitt arrangert tre kompetansekurs i paraklatring, i Kristiansand, Oslo og Bergen.

Bildene i toppen av artikkelen er fra kurset i Oslo, og viser noen av øvelsene deltakerne går gjennom. Der var det 8 påmeldte, hvorav de fleste skal bli paratrener eller er det allerede.

Ny trener for paralandslaget på plass
I januar begynte Grant Harrison som trener for paralandslaget. Stillingen er et engasjement på 30% og omfatter treningsplanlegging, planlegging og gjennomføring av samlinger og konkurranser samt kommunikasjon og oppfølging av utøverne.

Fra før har han blant annet trent Dina Eivik, som var en av våre to VM-vinnere i 2023. Og før jul vant Grant Trøndelag idrettskrets prestasjonspris "Årets trener para" for arbeidet han har gjort i Trondheim klatreklubb.

grant_pris.jpegGrant og Dina står med pokal i hånden etter å ha vunnet prisene "Årets trener para" og "Årets nykommer para kvinner". 


I begrunnelsen sto det blant annet:  

"Han har etablert en elitegruppe i klubben og jobber strukturert for å utvikle flere klatrere mot toppen internasjonalt. I tillegg til toppidrettsarbeidet jobber han for "flest i bredden - best i toppen" i klubben. Grant er en del av Olympiatoppens "trenerløftet"."

NKF har allerede et av verdens beste paralandslag i klatring som i 2023 fikk to VM-gull og fire WC-medaljer. Vi gleder oss til å se hva Grant og utøverne sammen kan få til i år. 

"Like muligheter for unge paraklatrere" - tiltak

For å oppnå målet med prosjektet ønsker vi å etablere utviklingsområder/utviklingsklubber for å jobbe med å:

  • Utvikle og implementere en modell for regionale samlinger og treningstilbud for paraklatrere.
  • Opprette «Trenerambassadører». Dette er trenere med erfaring fra å trene funksjonsnedsatte utøvere, disse vil besøke klubbene i utviklingsområdene på trening eller konkurranse for å vise hvordan der kan tilrettelegges i praksis.
  • Vi vil etablere en «omvendt mentorordning». Dette er en mentorordning der unge klatrere med funksjonsnedsettelse, og ev. trenere med erfaring fra paraklatring, er mentorer for klubbledere og trenere.
  • Vi vil videreutvikle kompetansetilbud for trenere og utvikle maler for gjennomføring av samlinger og konkurranser, slik at det blir enklest mulig for klubbene å rekruttere frivillige til å bidra.

Det vil settes opp ca. 2-4 utviklingsområder, med klubber i områder som har engasjement for å skape et tilbud.

Logo: Thon Hotels Logo: Bridgedale Logo: La Sportiva