Klatring / Nyheter / 2024 / Friluftslivets år 2025
Logo 10_LysBakgrunn.png

Friluftslivets år 2025

2025 er Friluftslivets år. Sammen skal vi skape begeistring for et naturvennlig friluftsliv, og senke terskelen for å delta. Målet er at alle finner sin friluftsglede. Den kan du finne når du er til stede i naturen og møter den med lekenhet, nysgjerrighet og respekt – gjerne sammen med andre. Vi skal skape klatreglede for alle!

Selv om Friluftslivets år starter i 2025 er vi i gang med planleggingen i NKF og håper der hiver dere rundt også. Under finner de søknadsfriseter for midler som er øremerket Friluftslivets år og informasjon om aktiviteter som alt er planlagt på tvers av friluflivsorganisasjoner. 

Søk om tilskudd innen 1. september

Gjensidigestiftelsen – Aktiv fritid for alle
Utlysningen «Aktiv fritid for alle» passer lokale lag som ønsker tilskudd som kan føre til at flere deltar i jevnlige og langvarige aktivitets- og fritidstilbud.
Se opptak fra søkermøtet med Gjensidigestiftelsen (youtube.com)
Last ned presentasjon om Aktiv fritid for alle (ppt)

Sparebankstiftelsen DNB
Støtter tiltak som skaper bedre nærmiljøer for unge. Søknadsfristene for beløp over 50.000 kroner til tiltak for barn og unge er 1. september (og 1. desember). For beløp opptil 50.000 kroner er fristen løpende.
Sparebankstiftelsen.no

Se flere muligheter: «Tilskuddsordninger – Friluftslivets år 2025

Buldring ute

Aktiviteter i 2024

Friluftslivets år genser
Nå i 2024 inviteres alle strikkeglade til å nominere sitt design for Friluftslivets år genseren. Vinneren får 20 000 kr og æren av å se sitt design spres over det ganske land.
Mer om konkurransen: Vil du strikke Friluftslivets år-genseren?

Bilder fra ditt lokale lag kan bli til frimerke
I samarbeid med Norsk Friluftsliv arrangerer Posten en fotokonkurranse for å finne fire motiver som skal bli frimerker sommeren 2025. Ta et bilde, eller bruk et du allerede har tatt, som beskriver din friluftsglede. Deretter laster du det opp på Postens eller Norsk Friluftslivs Facebookside, eller legger det ut på Instagram med emneknagg #Friluftsglede2024, og du er med i konkurransen. Ditt foto kan bli frimerke

Aktiviteter i 2025
Det viktigste er å åpne opp aktiviteter dere allerede har for flere. Din organisasjon har nok også forslag til hva som kan gjøres. Samtidig vil det være noen nasjonale konsepter det er mulig å kople seg på. Se vedlegg med årshjul og beskrivelse under.

Friluftslivsknappen
Vi jobber med å lage et oppgavehefte som skal inspirere deg til å oppdage din nærnatur, prøve nye friluftslivsaktiviteter og invitere hverandre ut. Du vil også kunne lære om hva naturvennlig friluftsliv er.
Målgruppen er barn, og dette egner seg å bruke sammen med voksne. Tanken er at når du har gjennomført et antall oppgaver så har du kvalifisert for Friluftslivsknappen.

Hele Norge båler
Dette er et konsept for åpningsarrangementer for Friluftslivets år lørdag 18. januar 2025, og den etterfølgende uka. Da skal vi invitere folk over hele landet til å oppleve fellesskap rundt bål.
Hvem tar ansvar for dette i ditt lokalsamfunn? Hør gjerne med kontakter rundt deg for å se på mulige samarbeid.

Hele Norge båler er ment som en anledning til å samle et mangfold av mennesker, og dele tips med dem om aktiviteter, naturområder og miljøer der de bor. Tenk på hvordan dere kan inkludere også de som ikke kjenner friluftslivet i dette.

Det er laget filmer for å markedsføre konseptet nasjonalt, og som kan lede til lokal aktivitet gjennom kalender og omtale av organisasjoner på nettsiden for Friluftslivets år. Det vil også formidles informasjon om hvordan tenne bål som tar hensyn til naturen.

30. august – 7. september: Friluftslivets uke
Dette skjer som kjent første uken i september hvert år og har flere markeringer over hele landet.

  • Lørdag 30. august: Natt i naturen
  • Søndag 31. august: Friluftslivets dag og Soppens dag
  • Onsdag 3. september: - Turmat fra hele verden-dagen: Dette er dagen for å komme seg ut på tur og nyte mat fra ulike kulturer. Vi oppfordrer alle som vil, både organisasjoner, skoler, barnehager, familier, nabolag og vennegjenger, til å være med på feiringen.
  • Fredag-søndag 5.-7. september: Tur med mening – gå en tur i helga og plukk med deg søppel. Dette er et samarbeid mellom Friluftslivets uke og Strandryddeuka.

10. oktober: Hele Norge sammen på tur/ Verdensdagen for psykisk helse
Her vil det være aktiviteter og oppfordringer om å invitere hverandre med på tur i naturen, og få frem verdien av dette.

5. desember: Hele Norge feirer friluftslivet
Dette er Frivillighetens dag, en årlig markering. I 2025 vil vi oppfordre til å ha en spesiell oppmerksomhet om friluftsliv i denne sammenheng.

Nettsiden til Friluftslivets år

Her finner du nå blant annet målsetninger for markeringsåret, powerpoint presentasjoner du kan bruke, profilmateriell og praktiske tips for lokal gjennomføring. Det er også en aktivitetskalender der hvor alle har mulighet til å legge inn aktiviteter som skjer i 2025. Det vil kommer mer nyttig informasjon der fremover. Følg med på friluftslivetsar.no.


Logo: SalMar Logo: Thon Hotels Logo: Bridgedale Logo: La Sportiva