Klatring / Nyheter / 2024 / En Suksess for Rekruttering av Kvinnelige Rutesettere
Foto: Elin Krog Hansen / NKF
Foto: Elin Krog Hansen / NKF

En Suksess for Rekruttering av Kvinnelige Rutesettere

Norges Klatreforbund har det siste året jobbet målrettet med prosjektet «Kvinneløftet», som har som mål å utvikle en arbeidsmodell for å rekruttere flere kvinner som instruktører, trenere, rutesettere og ledere innen klatremiljøet. Som en del av denne satsningen er det blitt satt opp et testkurs rettet mot kvinner og rutesetting. Resultatene av dette har vært svært positive.

Stor Respons på Kvinnerettet Kurs:

24. august i år på Klatreverket Drammen Åssiden ble det satt opp et introduksjonskurs for rutesetting på buldring for kvinner. Gjennomføringen av introduksjonskurset viste seg å være en stor suksess. Kurset tiltrakk seg flere deltakere som alle ga svært gode tilbakemeldinger. Flere av deltakerne nevnte at de ikke ville ha meldt seg på hvis kurset ikke var kun for kvinner, noe som understreker behovet for trygge og inkluderende læringsmiljøer. Det var også ekstra positivt at kurset ble ledet av en kvinnelig instruktør, Hannah Midtbø, som er en av få kvinner i Norge som lever av å være rutesetter.

 

Om Kurset:

Kurset bestod av en teoretisk og en praktisk del. Deltakerne lærte om de grunnleggende ferdigheter som en rutesetter trenger, dette inkluderer HMS, klatregrep, ulike volumer og ulike verktøy. Videre fikk de en større bevissthet i hvordan man lager både statiske og dynamiske flytt, samt hvordan man kan utfordre balanse og ubalanse i et bulder. Forskjellen på sløyfesetting og traverssetting ble også diskutert, sammen med forholdet mellom styrke og tekniske ferdigheter – noe som kan variere mellom kvinner og menn.

Deltakerne fikk også muligheten til å reflektere og diskutere hvordan kvinner kan bidra positivt i et slikt yrke. Kurset varte i sju timer, og ble gjennomført i trygge og inkluderende rammer, noe som gjorde at flere følte seg komfortable med å delta.

 

Deltakernes Erfaringer

En av deltakerne, Barbro Cathrin Andersen, uttrykte stor positivitet til kurset. Da hun fikk spørsmålet: Hvordan tenker du egne kurs for kvinner kan bidra til rekruttering?

Svarte hun dette: «Veldig mange kvinnelige klatreprofiler beskriver rutesetting som en gutteklubb, hvor det å være sterkest er key. Det er selvfølgelig helt innafor, og veldig imponerende å se på, men jeg tenker også at mangfold er spennende. Ulike mennesker skrur ulike buldre, og jeg tror virkelig at klatremiljøet kan vinne på å ha rutesettere som speiler mangfoldet ellers i samfunnet. Spesielt på kommersielle klatresentere. Dette vil gi spennende klatreopplevelser for alle.

Jeg hoppet på muligheten med en gang jeg så det var Hannah Midtbø som skulle holde kurset, så jeg tenker det er så enkelt som at kvinner rekrutterer kvinner. Ikke bare er Hannah er kjent navn innenfor klatremiljøet, men hun er også en av de få kvinnelige faste ansatte rutesetterne jeg vet om i Norge. Det er mange kvinner som skrur over hele landet, men det er ikke mange som får betalt for jobben de gjør og KAN leve av det

Jeg tror kurs som dette vil senke terskelen og gi rom for at flere kvinner får prøvd seg: i trygge omgivelser med fokus på HMS, teknikk, samarbeid og felleskap.»

 

Veien Videre

Med denne positive responsen som er mottatt, planlegger Norges Klatreforbund å fortsette arbeidet om å skape et mer inkluderende miljø for kvinner. Målet er å senke terskelen for kvinners deltakelse i alle aspekter av klatresporten, og å skape et mer mangfoldig og inkluderende klatremiljø i Norge. Dersom det er flere som ønsker å delta på lignende kurs, eller har spørsmål, kan de kontakte Elias på e-post.

 

Takk til Klatreverket Drammen Åssiden for at vi fikk sette opp kurs hos dere og all hjelp vi fikk underveis. Også en takk til Hannah Mkidtbø som tok seg tid til å holde et slikt kurs, det setter vi utrolig pris på. 

Elias Olsen
Elias Olsen
Utviklingskonsulent

Aktivitet og utdanning innendørs 

Logo: SalMar Logo: Thon Hotels Logo: Bridgedale Logo: La Sportiva