To norske verdensmestere i klatring

10. Aug 2023

I kampen mot verdens beste paraklatrere var det Dina Eivik og Isak Ripman som kom seirende ut. Nå kan begge kalle seg verdensmestere og smykke seg med gull!  

Det var først Isak Ripman som fløt oppover veggen og sikret seier ved å klatre høyest av alle i sin kategori.  

— Jeg er først og fremst glad og letta, sier han på telefon fra Bern. 

Da han satt i isolasjon rett før han skulle ut og klatre, ble tromsøværingen brått bekymra for om han hadde lest ruta godt nok. Men det viste det seg ikke å være noen grunn til. Det var kontant og bestemt klatring, frem til han falt få meter fra toppen.  

— Da jeg var nede, måtte jeg ta en liten runde med meg selv. Jeg innså at jeg aldri har klatra bedre i en konkurranse. Alle flyttene gikk som jeg så for meg, jeg hadde lest ruta riktig, sto ikke og tvilte og lurte.  

Ord som “befriende” og “fornøyelig” kommer fra den glade verdensmesteren.

  • Se finalen her

Få minutter etter vi kunne juble over Isaks gull, ble det klart at også Dina klatret seg til seier. Selv hadde hun ikke helt hatt trua etter kvalifiseringen:  

— Det er vanligvis veldig jevnt mellom meg og Jasmin Plank, og hun slo meg ganske hardt i kvaliken på tirsdag. Så jeg var forberedt på sølv i dag.  

Dessuten ble hun overraska da hun kom i veggen, for ruta hadde sett lettere ut enn den var. Men med fokus på hånd- og fotarbeid kom Dina seg høyere enn Plank, som klatret til slutt.  

— Jeg ble i sjokk da hun datt. Så kom Isak springende bort til meg og ga meg en klem.  

Da sank realiteten inn — Dina er også verdensmester!

Dina Eivik fra Klæbu klatrer for gull! Foto: Lena Drapella / IFSC

Et løft for paraklatring
Sportssjef Nicki Horak er veldig glad for at det gikk så bra for Isak og Dina, og håper dette kan få større ringvirkninger.  

— Dette setter fokus på klatringen som parasport. Jeg håper de som ønsker å drive med paraidrett nå også får øynene opp for klatringen, slik at vi får enda flere utøvere.  

I paraklatring er utøverne plassert i fire forskjellige kategorier, ut fra hvilken type og grad av funksjonsnedsettelse de har. Isak konkurrerte i kategorien AU2 og Dina i RP2.  

Sebastian Menze deltok også på VM, men kom ikke videre fra kvalifiseringsrunden på tirsdag.  
 
Små marginer i buldringen
Forrige uke hadde vi fire utøvere med på konkurransene i led og buldring.

De som deltok var Tina Johnsen Hafsaas og Anne Ackre på led, og Sunniva Eik Haave, Regine Storå og Anne på buldring.

Anne Ackre unde buldrekvalik i Bern. Foto: Jan Virt / IFSC

Her kom dessverre ingen videre til semifinale, men sportssjef Horak synes likevel vi kan være fornøyde med damenes innsats i buldringen. Det var en kvalifisering med svært små marginer mellom de ulike plasseringene.  

— De klatret og slåss om plasseringer som handlet om antall forsøk til sone, så det var utrolig spennende.  

Han forteller at VM i Bern var veldig bra arrangert og med et fantastisk publikum. Nå skal blikket snart rettes mot Sør-Korea, der junior-VM starter den 19. august. 
 
Men aller først må vi la det synke inn at Norge har to verdensmestere i klatring!   

Relaterte artikler

26. Apr 2021

Endret terminliste våren 2021

De nasjonale retningslinjene for idrettsarrangementer er dessverre fortsatt svært strenge, så vi ser oss derfor nødt til å avlyse norgescupkonkurransene som skulle vært avholdt i mai. NM i buldring blir flyttet til 14.-15. august.

11. Jan 2021

Hva skjer med nasjonale konkurranser i 2021

NM i Sogndal 22.-23. november 2020 ble som kjent avlyst på grunn av innstramminger i nasjonale retningslinjer for antall personer som kan samles på idrettsarrangement fra 200 til 50. Mandag 4. januar kom nye innstramminger med inntil 10 personer (ikke fastmonterte seter) eller 200 personer (fastmonterte seter).

28. Aug 2019

Stemningsrapport fra junior-VM i Arco

Vi kan rapportere om god stemning i laget i fantastiske Arco. Dagene går til konkurranser i led, buldring og speed, trening i Brixen, der noen av våre skal delta i EM buldring om ikke mange helger.

29. Aug 2018

NKF søker etter klubber som er interessert i å arrangere en European Youth Cup!

Det er tre år siden Norge sist var arrangør for en internasjonal klatrekonkurranse, og vi registrerer ny interesse blant norske klubber for å ta på seg internasjonale arrangementer. Vi oppfordrer derfor klubber som ønsker å arrangere European Youth Cup (buldring eller led) i 2020 eller 2021 til å melde sin interesse til NKF.

  • Samarbeidspartnere:
  • La Sportiva
  • CAMP
  • Beal
  • Bridgedale
  • Stiftelsen Vi
  • Thon Hotels
  • Antidoping Norge