Dina Eivik: om VM-finaler og andre ting

06. Okt 2021

I midten av september stod seks klatrere klare for å representere Norge i verdensmesterskapet i klatring. Tre av disse var parautøvere; Dina Eivik, Sebastian Menze og Iben Kongsvik Paulsen. På plass i Moskva var første steg en krevende kvalik. 

Forberedelse til VM
Etter verdenscupen i Briançon i juli, hvor Dina endte på en femteplass, har hun brukt mye tid på å forberede seg til VM. Hun har blant annet sett på videoer av seg klatre under konkurranser, og hatt et enda større fokus på lesing av ruter. 

«Jeg hadde 2 måneder fra jeg kom hjem fra World cup i Briançon til VM. Denne tiden brukte jeg på å se på filmene fra forrige konkurranser og finne ut hva jeg kunne forbedre. Å bli enda bedre på lesing av ruter sto i ekstra fokus da.»

Hun legger også til at for å prestere så godt som mulig sørger hun for å få ekstra mye hvile - «På grunn av min funksjonsnedsettelse trenger jeg ekstra mye hvile og ro for å prestere godt, derfor var det viktig å legge tilrette for dette i dagene før konkurransen.»


Fra venstre til høyre: Iben Kongsvik Paulsen (bak), Dina Eivik (foran), Joakim Sveen (lagleder), Kjersti Gausvik (lagleder), Sebastian Menze. Foto: Kjersti Gausvik 

Dina, som deltok i klassen RP2 (se faktaboks nederst i saken), forteller litt om erfaringene hun tok med seg fra konkurransen.

«Å være med på VM var kjempespennende. Jeg var veldig nervøs rett før jeg skulle på, men i veggen koste jeg meg masse! Mange av de andre utøverne var litt eldre enn meg og mer erfarne, men de tok meg godt i mot. Vi delte erfaringer og de ga meg tips til hva de gjør for å forberede seg til konkurranse. Det er gøy å kunne være en del av internasjonalt miljø!» 


Dina Eivik under kvaliken i Moskva. Foto: Kjersti Gausvik 

Første internasjonale finale
Etter to harde kvalikruter klarte Dina å kvalifisere seg til en finale! Hun forteller at finaleruten var veldig hard, men at det dog var veldig gøy å klatre på den. Hun legger også til at finaleruten var skrudd med tak hun ikke hadde klatret på før, noe som gjorde det desto mer spennende. 

Videre forteller Dina at konkurrentene hennes var sterke, men tross dette fikk hun en fjerdeplass, som er hennes beste resultat internasjonalt så langt!

«Jeg er fornøyd med 4. plass. Dette var min første internasjonale finale og jeg er kjempestolt over meg selv som kom helt dit.»

Dina har deltatt på både verdenscupene i Innsbruck og Briançon, samt nå VM i Moskva, med forbedret personlig beste resultat hver gang. Neste for Dina blir nordisk mesterskap i Lillehammer i starten av november, og NM mot slutten av november. Det skal bli spennende å følge med på henne under disse konkurransene!

Til slutt forteller også 19-åringen at hun på langt sikt ønsker å kunne delta på flere internasjonale konkurranser i tiden som kommer, og at neste gang, med enda mer hard trening, håper hun å kunne ta medalje og stå på podiet. Det var totalt 8 deltakere med i Dinas klasse.

Godt kjempet i alle klasser
Sebastian og Iben deltok henholdsvis i klassene AL2 og B3. Begge to har konkurrert internasjonalt før da de var med i verdenscupen i Innsbruck, og Iben også i verdenscupen i Briançon. Sebastian la flere konkurrenter bak seg, og endte etter kvaliken på en 7. plass, av totalt 14 deltakere. Iben endte på en 4. plass av totalt 4 deltakere.

Fremtidige konkurranser
Neste, og siste, verdenscup i paraklatring er i Los Angeles 9.-10. oktober, men her er ingen norske påmeldt. Førstkommende konkurranse i paraklatring med norske deltakere blir nordisk mesterskap i Lillehammer 6.-7. november, hvor det både blir gjennomført para- og ledklatring. Etterfulgt av nordisk er det norgesmesterskap i para, led og speed i Bergen 20.-21. november. Før det er det norgescup i ledklatring i Kristiansand 30.-31. oktober. 

 

Formatet
Paraklatring har flere likhetstrekk med det vi kjenner igjen fra led-konkurranser, men med noen forskjeller. Utøverne blir på forhånd testet for å avgjøre hvilken av de fire klassene man skal delta i.

De fire klassene er:

 • B1/2/3 - Utøverne er blinde eller svaksynte.
 • RP1/2/3 - Utøverne har nedsatt muskelkraft, utslag eller stabilitet.
 • AU1/2 - Utøverne har amputert arm under eller over albuen.
 • AL1/2 - Utøverne har amputert ben under eller over kneet.

Utover at utøverne også klatrer på topptau i stedet for led, er selve klatreformatet likt ellers ved at kvaliken er to ruter på flash, og en finale på onsight.

 

Saken er skrevet av Albert Suthurst, som er flere ganger norgesmester i buldring, tauklatring og speedklatring, samt nordisk juniormester i buldring. Han har konkurrert for Norge internasjonalt på NKF´s juniorlandslag i fem år. Sjekk Albert sin profil på Instagram!
 

Relaterte artikler

26. Apr 2021

Endret terminliste våren 2021

De nasjonale retningslinjene for idrettsarrangementer er dessverre fortsatt svært strenge, så vi ser oss derfor nødt til å avlyse norgescupkonkurransene som skulle vært avholdt i mai. NM i buldring blir flyttet til 14.-15. august.

11. Jan 2021

Hva skjer med nasjonale konkurranser i 2021

NM i Sogndal 22.-23. november 2020 ble som kjent avlyst på grunn av innstramminger i nasjonale retningslinjer for antall personer som kan samles på idrettsarrangement fra 200 til 50. Mandag 4. januar kom nye innstramminger med inntil 10 personer (ikke fastmonterte seter) eller 200 personer (fastmonterte seter).

28. Aug 2019

Stemningsrapport fra junior-VM i Arco

Vi kan rapportere om god stemning i laget i fantastiske Arco. Dagene går til konkurranser i led, buldring og speed, trening i Brixen, der noen av våre skal delta i EM buldring om ikke mange helger.

29. Aug 2018

NKF søker etter klubber som er interessert i å arrangere en European Youth Cup!

Det er tre år siden Norge sist var arrangør for en internasjonal klatrekonkurranse, og vi registrerer ny interesse blant norske klubber for å ta på seg internasjonale arrangementer. Vi oppfordrer derfor klubber som ønsker å arrangere European Youth Cup (buldring eller led) i 2020 eller 2021 til å melde sin interesse til NKF.

 • Samarbeidspartnere:
 • La Sportiva
 • CAMP
 • Beal
 • Bridgedale
 • Stiftelsen Vi
 • Thon Hotels
 • Antidoping Norge