I morgen begynner det! For første gang i historien er sportsklatring med i OL

02. Aug 2021

I morgen begynner konkurransene i sportsklatring i OL i Tokyo. Det er den første gangen klatring er inkludert i OL, så dette er en historisk begivenhet for hele klatresporten

I Norge kan du følge konkurransene på Discovery, både på Eurosport og Dplus:

https://www.discoveryplus.no/olympics/sport/klatring

Tirsdag kl. 09.55 er det kvalifisering herrer

Onsdag kl. 09.55 er det kvalifisering damer

Torsdag kl. 10.25 finale herrer

Fredag kl. 10.25 finale damer

Konkurranseformatet som brukes i OL heter «combined» eller «kombinert» på norsk. Dette betyr at alle deltakere vil konkurrere i tre disipliner: led, buldring og speed klatring. Resultatene fra de tre ulike disiplinene multipliseres sammen, og vinneren blir den som oppnår det beste sammenlagte resultatet.

Man vil konkurrere i en dame og en herre klasse der det er tatt ut 20 deltagere i hver klasse. Først foregår en kvalifiseringsrunde blant de 20 deltakerne. Fra kvalifiseringsrunden går de 8 beste klatrerne videre til en finale. Deltagerne vil starte med å konkurrere i speed klatring, deretter buldring og til slutt i led.

I finalen vil de 8 finalistene i dame og herreklassen konkurrere i alle tre disiplinene på nytt.

Vi har spurt vår sportsjef, Reino Horak, om hvem han mener er favorittene i herre og dameklassen til å ta hjem det første OL gullet i historien?

«Janja Garnbret fra Slovenia er en overlegen favoritt i kvinneklassen. Hun leder verdenscup rankingen i både led og buldring. I tillegg har hun levert relativ gode resultater i speed.

På herresiden er det mer usikkert. Her finnes det flere kandidater til gullmedaljen. Hvis OL hadde blitt gjennomført som planlagt i 2020 ville jeg satt pengene på Tomoa Narasaki fra Japan. Men nå i 2021 er det mer åpent. Adam Ondra fra Tsjekkia er så klart en favoritt da han leder verdenscup rankingen i led og tilhører verdenseliten i buldring. Men har ikke prestert like bra resultater i speed, så dette vil bli spennende.»

På det internasjonale klatreforbundet (IFSC) kan du lese mer om OL-deltagerne, formatet og reglene: https://www.ifsc-climbing.org/index.php/olympic-games

Foto: The Olympic climbing wall at the Aomi Urban Sports Park, Leo Zhokov/IFSC

Relaterte artikler

26. Apr 2021

Endret terminliste våren 2021

De nasjonale retningslinjene for idrettsarrangementer er dessverre fortsatt svært strenge, så vi ser oss derfor nødt til å avlyse norgescupkonkurransene som skulle vært avholdt i mai. NM i buldring blir flyttet til 14.-15. august.

11. Jan 2021

Hva skjer med nasjonale konkurranser i 2021

NM i Sogndal 22.-23. november 2020 ble som kjent avlyst på grunn av innstramminger i nasjonale retningslinjer for antall personer som kan samles på idrettsarrangement fra 200 til 50. Mandag 4. januar kom nye innstramminger med inntil 10 personer (ikke fastmonterte seter) eller 200 personer (fastmonterte seter).

28. Aug 2019

Stemningsrapport fra junior-VM i Arco

Vi kan rapportere om god stemning i laget i fantastiske Arco. Dagene går til konkurranser i led, buldring og speed, trening i Brixen, der noen av våre skal delta i EM buldring om ikke mange helger.

29. Aug 2018

NKF søker etter klubber som er interessert i å arrangere en European Youth Cup!

Det er tre år siden Norge sist var arrangør for en internasjonal klatrekonkurranse, og vi registrerer ny interesse blant norske klubber for å ta på seg internasjonale arrangementer. Vi oppfordrer derfor klubber som ønsker å arrangere European Youth Cup (buldring eller led) i 2020 eller 2021 til å melde sin interesse til NKF.

  • Samarbeidspartnere:
  • La Sportiva
  • CAMP
  • Beal
  • Bridgedale
  • Stiftelsen Vi
  • Thon Hotels
  • Antidoping Norge