Årets ildsjel 2020

21. Apr 2021

Rundt omkring i hele landet finnes det frivillige ildsjeler som legger inn mye viktig og verdifull innsats for klubber og utøvere. Det er disse prisen “årets ildsjel” skal trekke frem å hedre.

Under Nasjonal klubbsamling forrige helg, ble prisen “Årets Ildsjel 2020” utdelt, og det var Lavrans Skuterud fra Orkla Fjellsportklubb som velfortjent ble vinneren av prisen. Begrunnelsen fra juryen innledes med at Skuterud har gått i bresjen for en klubb som har fått mange medlemmer, bygget en klatrehall med sunn økonomi og god styring.

STARTEN PÅ KLUBBEN

Skuterud er uten tvil en person med stort engasjement, som har gjort at både han og klubben har fått til utrolig mye.

Det var nemlig i 2004 at Orkla Fjellsportklubb så dagens lys, som en del av en prosess for å skaffe et innendørs klatreanlegg i kommunen. Skuterud har siden den tid sittet som leder i klubben.

Han forteller at motivasjonen bak arbeidet er en kommune med en helt utrolig frivillig innsats, og et lokalmiljø med mange motiverte ildsjeler som tar i ett tak. Han forteller videre at det er inspirerende at både kommunen og næringslivet er positive til å støtte lokalsamfunnet, og ser verdien i å støtte frivillighet.

- Jeg ser ikke for meg et bedre sted å bo. Det er lite nok til å det går an å bidra med noe hvis man vil, sånn som idrettslagene klarer å få til. Det er veldig inspirerende!

-Jeg tror faktisk også at vi har norgesrekord i idrettsanlegg.

NY KLATREHALL

Lavrans Skuterud (t.v), sammen med Torstein Grønningen og Gunda Øyangen Lindberg. Foto: Ola Marius Rise, Avisa Sør-Trøndelag.
Lavrans Skuterud (t.v), sammen med Torstein Grønningen og Gunda Øyangen Lindberg. Foto: Ola Marius Rise, Avisa Sør-Trøndelag.


Arbeidet Lavrans og Orkla Fjellsportklubb har gjort førte til at det som er en av Norges største klatrehaller kunne stå klar til åpning i 2013.

Klatrehallen, som er klubbens stolthet, er en plass for rekreasjon og klatreglede. Her er det nesten 1000 kvm med klatrevegg å boltre seg på.

Men dette er ikke bare en klatreklubb med mye klatreflate og et godt miljø, men også en klatreklubb med ambisjoner. Fokuset til klubben strekker seg forbi det sportslige, og de ønsker å være den alternative arenaen som mange har bruk for.

-For klubben er det sosiale engasjementet viktig, sier Skuterud.

-Når man bor på en liten plass, kommer man nærmere på miljøet rundt seg, og behovene som er der. Det er viktig å være en drivkraft, og bruke det til noe mer enn å bare bli sterke.

Han nevner at klubben blant annet i flere år har samarbeidet med Orkdal vidaregåande skole og deres tilbud for elever med funksjonsutfordringer. Det er et samarbeid de har med kommunen om at elevene kommer inn for å klatre, hjelpe til med praktiske oppgaver - og har også fått jobber i resepsjonen.

- Det er også et samarbeid med kommunen om at alle ungdomsskoleelevene får tilbud om å komme å klatre i skoletiden, etterfulgt av et tilbud om brattkort, forteller Skuterud.

IKKE ALENE

At Lavrans Skuterud og klubben har fått til mye, er det ingen tvil om. Men Skuterud selv legger vekt på at det er langt fra en enkeltperson sin innsats, og det er flere enn han som fortjener heder og ære.

- Det å få ildsjelprisen er kjempestort, men samtidig er det litt urettferdig fordi jeg vet at det er så mange som har stått på her i klubben. Vi er flere som stått på i mange år, og har god kontinuitet i arbeidet og virkelig engasjerte folk.

- Jeg kommer aldri til å få noen premie for klatring, så i det perspektivet så er jeg veldig takknemlig for å få denne prisen, ler Lavrans på telefon fra Orkdal.

Vi gratulerer Lavrans Skuterud med prisen, han vil motta et diplom og får velge et par valgfrie klatresko og en dunjakke fra vår samarbeidspartner La Sportiva, samt tre par sokker fra Bridgedale.

Artikkelen er skrevet av Viktoria Gjersøe

  • Samarbeidspartnere:
  • La Sportiva
  • CAMP
  • Beal
  • Bridgedale
  • Stiftelsen Vi
  • Thon Hotels
  • Antidoping Norge