Klatring er med i OL 2024!

11. Des 2020

Vi tok en prat med med sportssjef Nicki om nyheten.

Nylig annonserte IOC at klatring, sammen med breakdance, surfing og skateboard, er på programmet for OL 2024 som prøvegrener. For klatring blir dette runde nummer to i OL, og formatet er endret. I 2021 er alle de tre grenene buldring, led og speed sammenslått, med ett gjeldende felles resultat. Dette gjaldt da også kvalifiseringen. I 2024 er speed tatt ut som egen gren, mens buldring og led er ansett som felles.

Vi har tatt en prat med sportssjef Nicki Horak, om hans syn på OL i fremtiden.

Hva syns du om at formatet er endret?
- Jeg mener at dette er steg i rett retning for å få et OL med en separat medalje per disiplin. Mitt ønske er at hver disiplin gjelder for seg, og at det i tillegg kåres en kombinert vinner. Dette står også i stil med IFSCs mål til OL i 2028, hvor de også jobber hardt for å få med paraklatring i Paralympics.

Hvor er vi NÅ i forhold til OL 2024?
- Vi har en bra bit frem, det er det ikke noe tvil om, men med endring i formatet vil det kunne gi de aktive et insentiv for å satse mer. Vi har større sjanse til å få frem OL-kandidater nå som speed er tatt ut som egen gren. Norge, og hele Norden, har ikke hatt kultur for speed. På den andre siden gir dette en "ny" sjanse til de som vil satse på speed - de som virkelig vil rendyrke det. Her kan det også komme spennende rekruttering fra andre idretter.

Hvor er vi i OL 2024?
- Kandidater må jo være klar i 2023, da kvalifisering skjer året før, og vi vil ha flere juniorer som vil prøve seg. Det er ingenting som tilsier at vi ikke skal ha klare kandidater, men vi må heve listen noen nivåer for å få det til dette. Oppskriften er enkel: vi må samarbeide mer internasjonalt - trene med andre lag/nasjoner, vi må være med på flere internasjonale konkurranser og utøverne må innrette livet sitt mer mot satsningen som kreves.

Hva er det viktigste klubbene kan gjøre for å bidra til å nå OL?
- Treningen på klubbnivå, og anleggene den skjer i, må gi forutsetninger for at de aktive kan trene på riktig måte. Spesielt gjelder dette rutesetting; hvor både selve nivået på skruingen og investering i "riktige" klatretak er viktig. Regionalt samarbeid med samlinger og deltakelse på konkurranser er også viktig.

Relaterte artikler

25. Sep 2017

Medlemstall for Norges klatreforbund 2016

Hvert år gjøres det en årlig registrering av medlemstall for klatreklubber og for Norges klatreforbund. Tallene er et verktøy for NIF for å beregne støtte til klubbene og til forbundet, og det er også et nyttig verktøy for å se medlemsmassen til forbundet og kunne se utvikling over tid.

  • Samarbeidspartnere:
  • La Sportiva
  • CAMP
  • Beal
  • Bridgedale
  • Stiftelsen Vi
  • Thon Hotels
  • Antidoping Norge