Koronavettregler for klatring

03. Apr 2020

Norges idrettsforbund har utarbeidet fellesidrettslige anbefalinger i samråd med Helsedirektoratet. Det åpnes i dette for organisert aktivitet, men med klare føringer for hvordan vi skal ivareta smittevern. Alle idretter er berørt av dette, og mange har måttet tenke alternativt på gjennomføring av aktivitet. Klatring er intet unntak, og for oss vil presiseringen i praksis utelukke vanlig klatring.

NB! NYE ANBEFALINGER GJELDENDE FRA 24.04.20 FINNER DU HER: https://klatring.no/anbefalinger-for-klatreaktivitet 

 

Slik smitter koronavirus:
Helsedirektoratet minner om at koronavirus smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter: 

 • Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster.
 • Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt.
 • Ved indirekte kontakt når viruset blir overført til for eksempel idrettsutstyr gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene og andre kommer i kontakt med gjenstanden/flaten.  

Her er de fellesidrettslige anbefalinger fra NIF og Helsedirektoratet

 • Idrettslaget må følge anbefalingene fra offentlige myndigheter:
 • Idrettslag som tilrettelegger for aktivitet skal holde seg oppdatert på relevante anbefalinger fra offentlige helsemyndigheter, NIF og særforbund og tilrettelegge aktiviteten i samsvar med dette.
 • Det skal ikke utøves idrettsaktivitet med mindre man er helt trygg på at aktiviteten ikke bidrar til økt smitterisiko og den kan utøves i samsvar med helsemyndighetenes anbefalinger. I motsatt fall, skal aktiviteten umiddelbart avbrytes. 

Personer som ikke får delta i eller fysisk tilrettelegge for aktiviteter:

 • Personer som er smittet av korona, sitter i karantene eller som har symptomer på luftveisinfeksjon, som feber, sår hals, rennende nese, hoste eller nedsatt allmenntilstand.
 • Personer som ikke følger de instruksjoner idrettslaget gir for utøvelse av aktiviteten. 

Ved tilrettelegging og utøvelse av aktivitet gjelder følgende:

 • Det må sikres at deltakerne til enhver tid holder minst 2 meters avstand, og det ikke er mer enn 5 personer som deltar i en gruppe.
 • Aktivitet med fysisk nærkontakt er ikke tillatt.
 • Ved aktiviteter for barn og unge, skal det være en voksenperson til stede som kan sørge for at aktiviteten utøves i samsvar med anbefalinger fra offentlige helsemyndigheter.
 • Det skal ikke brukes fellesgarderober/fellesdusjer.
 • Deltakerne skal ikke dele utstyr der det er nødvendig med håndkontakt med utstyret (f.eks. baller eller treningsmanualer). Herunder er det viktig at særforbundene gjør grundige vurderinger om hvordan dette kan løses og håndheves.
 • Det skal være gode hygienerutiner i forbindelse med aktiviteten, f.eks. god tilgang på Antibac og rutiner for grundig vask av hender, klær og idrettsutstyr før og etter aktiviteten.
 • Aktiviteten bør utøves på en forsiktig og skånsom måte for å unngå skader.
 • Deltakerne bør oppfordres til å benytte alternativer til kollektivtransport i forbindelse med reise til og fra idrettsaktiviteten. 

Hva kan jeg da gjøre som klatrer? 
 
Anbefalingene betyr i praksis for oss at vanlig klatring frarådes – enten det er ute eller inne. Det er særdeles vanskelig å desinfisere klatretak på en måte som 100 % sikkert hindrer smitte. For de fleste klatrefelt ute kan man ikke ha kontroll på tilgang, og det er derfor vanskelig å vite om en smittet har vært på linja før deg. Om stedet du ønsker å klatre på kan anses som helt utelukket for andre å ha vært på eller komme på seinere, vil dette kunne vurderes som så isolert at smittefare ikke er høyere enn ved normal ferdsel i samfunnet. Vi minner uansett om at vi alle nå har et helt spesielt ansvar for å unngå skader som kan belaste helsevesenet, så ta det ekstra forsiktig i all aktivitet. 
 
Dette vil si man kan møtes i mindre grupper og arrangere alternativ aktivitet - f.eks. basistrening sammen! Her er lenke til Olympiatoppens side for øvelser og inspirasjon: https://olympiatoppenvideo.no/folder/4._basistrening_arkiv  
 
Husk å rengjøre/desinfisere gulv etter økten dersom dette berøres! 
 
Som klatrere kan vi alle bli frustrert over fortsatte begrensninger, men nå må vi bare finne de måtene å holde oss aktive på som ikke gir noen som helst fare for smitte. Vi håper at vi alle kan samles motivert om denne felles dugnaden, for å begrense smittespredning og flere dødsfall. Det vil utvilsomt også medføre at mulighetene for klatring kommer tidligere. Vi oppfordrer derfor til å benytte tiden til å bli sterkere på andre måter, slik at vi kan møtes i veggen i en forhåpentligvis nær fremtid! 
 

Vi har opprettet en FAQ for mer utfyllende svar her: https://klatring.no/faq-korona-og-klatring 

Relaterte artikler

25. Jan 2021

Ekstraordinære tiltak for Oslo-regionen og randsonekommuner

Regjeringen innførte i dag nye tiltak for 15 omkringliggende kommuner tilknyttet Oslo-regionen. Dette gjelder følgende kommuner: Asker, Aurskog-Høland, Bærum, Drammen, Horten, Lier, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Marker, Nittedal, Rakkestad, Rælingen, Råde og Skiptvet.

30. Jun 2020

Oppstart av regionale cupkonkurranser fra 1. august!

Regjeringens beslutning om full gjenåpning av barne- og ungdomsidretten 1. august åpner opp for gjennomføring av regionale cupkonkurranser for barn og ungdom opp til 19 år. Det betyr at arrangørklubber nå kan starte planleggingen for oppstart av konkurranseaktivitet fra 1. august, gitt at smittesituasjonen fortsatt er under kontroll.

 • Samarbeidspartnere:
 • La Sportiva
 • Bridgedale
 • Thon Hotels
 • Stiftelsen Vi
 • Rent særforbund