Nye kursmaler for trenerkurs, ny modell for kursholdere
Prosjektet Kompetanseløftet nærmer seg slutten, og vi har allerede kommet i mål med de fleste delmålene av prosjektet.
Med kurslærer klatreinstruktør inne (KKII) vil NKF gi et godt utgangspunkt for de som skal utdannes til Klatreinstruktør inne (KII), og gjennom dette sikre god opplæring i sikkerhet i klatring. Kurset er for instruktører med bred erfaring som Klatreinstruktør inne og som vil utdanne andre til å bli Klatreinstruktør inne. Kurset er rettet mot sikkerhetsarbeid, både sikring på topptau og led, og generelt HMS-arbeid for klatring innendørs.
Hovedmål
Kurset skal gjøre deltakerne i stand til å gjennomføre Klatreinstruktør inne-kurs etter NKF kursmal, kunne lede diskusjoner rundt sikkerhet og HMS, og veilede deltakerne til å bli gode instruktører.
Målgruppe: Kurset er for instruktører som har bred erfaring som Klatreinstruktør inne og som vil utdanne andre til å bli Klatreinstruktør inne.
Kvalifisering: Som godkjent Kurslærer klatreinstruktør inne er man kvalifisert til å holde Klatreinstruktør inne-kurs.
Rammer:
Opptakskrav
Sertifisering: Gyldig Klatreinstruktør inne eller tilsvarende (NF klatreinstruktør).
Alder: minimum 20 år ved kursstart.
Egenerklærings- skjema: Dokumentere opptakskrav, som sendes kurslærer ved påmelding.
Erfaring: Minimum 75 timer praktisk erfaring som Klatreinstruktør inne, over minimum 2 år.
- Erfaringen må inneholde:
o Hovedinstruktør grunnkurs inne (topptau og led) – minimum 48 timer til sammen.
o Hatt brattkortprøver – minimum 8 prøver til sammen (kan også inkludere prøver til
topptaukort).
- Erfaringen kan i tillegg inneholde:
o Organisert klatreaktivitet på tau.
o Overordnet HMS-ansvar for klatring inne (satt opp HMS-plan, ROS-analyser, eller
lignende).
Ferdighet: Sikkert og metodisk kunne klatre ruter på led. Må være komfortabel med å falle og sikre
fall på led, samt behersker dynamisk sikring godt. Man må kunne klatre enkle kursruter lett og
uanstrengt.
Varighet på kurs
14 timer med kurslærer, inkludert pauser, pluss 2-3 timer egenstudie i forkant av kurset (Sett derfor av litt tid de siste to ukene før kurset).
Søke godkjenning:
Etter kurset vil deltakerene få beskjed om de har bestått kurset eller ikke. Dersom man har bestått søker man om godkjenning som "Kurslærer Klatreinstruktør inne" i brattkompetanse. Man søker ved å legge inn "NKF Godkjenner ( )" og legger ved navnet på kurslærer på kurset og datoen kurset ble gjennomført.
Endringer fra tidligere:
Tidligere har trener 1 (og høyere) og klatreinstruktør 1 lavland/høyfjell (og høyere) vært de som har kunnet utdanne og godkjenne klatreinstruktør inne (tidligere Klatreleder inne).
I mai 2021 gikk vi over til ny kursmal for trener 1, og ny utdanningsmodell, og da vil ikke trener 1 kunne utdanne klatreinstruktør inne lenger.
I januar 2022 publiserte vi videre revidert kursmal for Klatreinstruktør inne, og etter ny kursmal vil heller ikke klatreinstruktør 1 i NF-stigen kunne utdanne Klatreinstruktør inne lenger.
De som har sertifiseringen fra før av vil imidlertid kunne søke om samme overgangsordning som trenere.
Trenere og NF-Klatreinstruktør 1 som er utdannet fra gammel kursmal, og som hadde gyldig sertifisering ved overgang til ny ordning, kan kostnadsfritt søke om å bli "Kurslærer Klatreinstruktør inne" slik:
Logg inn på www.brattkompetanse.no, opprett søknad om "Kurslærer klatreinstruktør inne"
Legg til "NKF godkjenner" som instruktør og sett dato for når du tok trener 1-kurset originalt. Det går fint om det ikke er helt nøyaktig dato, om du ikke skulle huske det.
NF-klatreinstruktør 2 og NF fjellkursleder vil enda kunne være kurslærer for klatreinstruktør inne.
Prosjektet Kompetanseløftet nærmer seg slutten, og vi har allerede kommet i mål med de fleste delmålene av prosjektet.
Fra 2021 vil NKF starte opp ny utdanningsstige i rutesetting. Vi starter med å arrangere workshop for rutesettere som vil holde rutesetterkurs selv, og vil sette opp rutesetterkurs ute i klubber etter dette.
Norges klatreforbund søker trenerutviklere til å utvikle morgendagens trenere for barn og ungdom! Som trenerutvikler vil du holde NKF sine trenerkurs nivå 1 og 2, samt bidra til andre kompetansehevende tiltak og nettverksbygging for trenere. Søknadsfrist 31. januar!