Kontroll av klatrevegg
En klatrevegg trenger regelmessig ettersyn, noe som må legges inn i driftsrutinene. Noe gjøres løpende og noe kan gjøres periodisk, og det er i utgangspunktet veggeiers ansvar at dette er i orden.
Som ansvarlig for drift av klatrevegg og tilbyder av klatreaktiviteter må man forholde seg til produktkontrolloven og internkontrollforskriften. Det innebærer at må man etablere et HMS-system som følges opp. Dette innbefatter blant annet å gjennomføre en risikovurdering og etablere en tiltaksplan.
Mer detaljert info om HMS her
Les også mer om HMS i anleggsveilederen
Ved ferdigstilling av klatrevegger skal leverandøren levere FDV-dokumentasjon (forvaltning, drift, vedlikehold) for veggen og produktene som inkluderes i leveransen, i egen perm. Denne skal beskrive hvordan veggen skal driftes og vedlikeholdes slik at veggen kan ivaretas på en god og sikker måte.
Inspeksjon av veggen
Det er vanlig at klubbene/driftsansvarlige selv tar rutinemessige kontroller av det som ikke berører hovedkonstruksjonen. Tilstand på sikringspunkter (toppanker, bolter/hengere, karabinere og slynger), autobelay og sikkerhetsmatter må sjekkes av personer som har kunnskaper om slitasje og holdbarhet av slike deler. Autobelay må i tillegg sendes inn til leverandør for kontroll årlig.
Inspeksjon av konstruksjon, inkludert sikringspunkter - det anbefales årlig kontroll av konstruksjon
Veggeier har ansvar for at veggkonstruksjonen til enhver tid tilfredsstiller tekniske krav (europeisk standard). Intervallet på slike inspeksjoner skal beskrives i FDV-dokumentasjonen. Ofte tilbyr veggleverandøren årlige kontroller. Dersom ikke leverandør forestår kontrollen anbefaler NKF at ingeniører eller andre personer med byggfaglig kompetanse benyttes til kontroll av konstruksjonen. Disse må ha kompetanse til å vurdere og teste tilstand av vegg opp mot gitt standard, og kunne signere for dokumentasjon av kontroll.
Følgende firmaer i Norge har kompetanse til å gjennomføre kontroll av klatrevegger (listen er ikke utfyllende):
Alle krav settes gjennom europeisk standard, som må anskaffes av den enkelte instans gjennom Standard.no:
NS-EN 12572-1:2017 Artificial climbing structures — Part 1: Safety requirements and test methods for ACS with protection points
NS-EN 12572-2:2017 Artificial climbing structures — Part 2: Safety requirements and test methods for bouldering walls
NS-EN 12572-3:2017 Artificial climbing structures — Part 3: Safety requirements and test methods for climbing holds
(oppdatert juni 2023)