Klatring / Nyheter / Arkiv / Reisebrev fra Bohuslän 2023
De norske drar hjem etter en dag med buldring ved kysten.
De norske drar hjem etter en dag med buldring ved kysten. Photo: Jason Beech

Reisebrev fra Bohuslän 2023

Hvordan er det å delta på Nordic Youth Camp? Finn ut mer i dette reisebrevet fra Åsne Elene Bertnes Råheim om fjorårets uke i Bohuslän.

16. juli (2023) reiste jeg fra Gardermoen til Bohuslän sammen med ni andre unge klatrere fra Norge for å delta på Nordic Youth camp 2023, som foregikk i Bohuslän.

Da vi kom frem, ble vi vist rundt på Bro. Rundt Bro var det grønne skoger og enger, hvor det her og der stakk opp høye klatrefjell med nydelige cracks og sva. De hadde en skole, et hotell, en kirke, og en liten buldrehall.

NYC 2023-4

Det spesielle landskapet i Bohuslän. Foto: Jason Beech

Litt lenger borte var det hytter og privathus, og hvis du skulle på butikken kunne du gå noen hundre meter bortover veien, og komme til Brodalen, et noe mer bebygd sted. I Brodalen er det en nærbutikk som selger det mest nødvendige som du finner på de fleste nærbutikker, som for eksempel melk, smågodt, taubremser og kamkiler.

Vi sov i gymsalen, og den første kvelden brukte vi på å bli kjent med plassen vi skulle bo og de andre deltakerne, som var fra Finland, Island, Sverige og Danmark.

Hver dag fikk vi fire alternativer til hvor og hva vi kunne klatre. Alternativene bestod oftest av buldring, trad, sportsklatring, og et fjerde alternativ som oftest var det samme som en av de tre, bare på en annen plass, og ofte med litt vanskeligere ruter eller bulder.

Jeg prøvde å velge så godt som mulig for å få med meg det beste av Bohuslän. Allikevel angrer jeg litt på noen av valgene mine når jeg ser på bilder fra plassene hvor de andre har vært og klatret.

Den første dagen regnet det litt, så jeg valgte nok godt når jeg valgte Granitgrottan. Granitgrottan er et ganske kjent sportscrag. En stor hule med delvis rødaktig stein. Rutene der var stort sett harde, men veldig fine. Det var kort å gå fra bilen, og vi pakket med oss matpakke fra skolen, bestående av rundstykker og svenske kanelsnurrer. Ettermiddagene ble mest brukt til kortspill, buldring i buldrehallen og de merkelige, men morsomme lekene til danskene.

På dag to var et av alternativene tradklatring i Brodalen halve dagen, og ruteskruing med reiselederen for de Islandske. Jeg valgte den sammen med en venn, og vi dro opp til Brodalen, i gåavstand fra Bro skole, hvor det var ikke alt for høye vegger med nydelig rissklatring. Etterpå dro vi ned i Bro buldrehall og ble sluppet løs, hvor hvert klatrepar skulle skru et bulder hver, med hjelp fra en veileder.

Den tredje dagen var planen en såkalt «boulderbash». Da dro alle deltakerne på hele campen til kanskje det mest kjente klatreområdet i Bohuslän, Häller. På Häller er det både sportsklatring og buldring.

Vi ble satt på grupper, og det var om å gå så mange bulder som mulig i gjennomsnitt på gruppen. Etter konkurransen hadde vi lov til å dra tilbake til skolen for en hviledag, eller bli igjen på Häller for å buldre eller sportsklatre.

NYC 2023-7

Fine riss på Galgeberget. Foto: Jason Beech

På ettermiddagene gikk det biler ned til sjøen hvis noen ville bade, ellers gjorde vi litt som vi ville, så lenge vi møtte opp til kveldsmøte. Mitt personlige favorittcrag av alle vi dro til var definitivt Galgeberget, hvor jeg valgte å dra på dag fire. Det var kort å gå fra bilen og man ble møtt med lange tradruter med intrikate og lange, fine riss, både til fingerjamming og knyttnevejamming. Det var også litt kortere ruter der, med den beste rissklatringen og stemmeklatringen jeg noen gang har klatret. Rett bak oss sto det fine morelltrær.

På ettermiddagen spilte jeg som de fleste andre dagene kort med mine nye venner fra Danmark, Sverige, Norge og Island. Det oppsto til og med nye kortspill gjennom uka. Den siste dagen klatret vi ved kysten, og anmarsjen til sportscraget var litt mer teknisk, da vi måtte klatre bortover kystberget.

NYC 2023-8

Litt knotete anmarsj langs kystberget siste dag. Foto: Jason Beech

Anmarsjen var verdt det, da vi kom frem til et stort crag med stor variasjon i ruter, og fjellet der var veldig interessant, og morsomt å klatre på. Etter en nydelig siste klatredag, grillet alle på stranda, og vi utnyttet den siste dagen til å få litt siste tid med våre nye venner, før vi sa farvel til de som dro tidlig på morgenen. Tidlig på lørdags morgen begynte vi å kjøre til Gardermoen og Nordic youth camp var over for denne gang.

Nordic Youth Camp var en positiv opplevelse som jeg gjerne kunne vært med på igjen og som jeg godt vil anbefale andre å bli med på.

Logo: SalMar Logo: Thon Hotels Logo: Bridgedale Logo: La Sportiva