KANSELLERT! Klubbsamling 10.-12. november
Norges klatreforbund ønsker alle klatreklubber velkomne til Klubbsamling. Årets samling tar plass 10.-12. november på Thon Hotel Linne i Oslo, og vi håper å se mange klubber representert.
Når det skal bygges et klatreanlegg bør en bruke tid på å lage et anlegg som dekker dagens behov, og som samtidig er fremtidsrettet. Anlegget blir som regel stående i mange år før det blir bygget om eller endret på.
Det er en rekke leverandører som kan levere og bygge klatrevegger i Norge. Disse leverandørene har kompetanse på bygging av gode klatrevegger. Det er mange typer konstruksjoner og overflater på en klatrevegg/buldrevegg. Når dette skal velges, bør en tenke på hva som er mest formålstjenlig i forholdt til de kravene som er ønskelig. Det kan være lurt å tenke nøye gjennom bruk/drift og vedlikehold av anlegget. Det er også mulig å bygge klatrevegger/buldrevegger selv, om en ønsker. Det er da viktig at anlegget bygges under de samme forutsetningene som for en ekstern leverandør.
Det gis økonomisk støtte til bygging av klatrevegger i eksisterende haller, og til nye klatrehaller. Retningslinjer for søknaden er utarbeidet av Kultur - og kirkedepartementet. De har laget en oversikt og forklaring på hvordan en går frem for å søke om spillemidler til anleggsbygging. Ønsker du mer info om denne muligheten kan du se på NKF`s hjemmeside, eller klikke på denne lenken.
Det er viktig med god belysning og klare kontraster. Det er en fordel med lys vegg og mørkere farge på klatretakene. Refleksjon fra veggen, for eksempel på grunn av maling, kan i enkelte tilfelle virke hemmende. Det er laget en Norsk Standard NS- EN 12193, som beskriver kravene til belysning av klatrevegger. Standarden er delt inn i 3 klasser, kl 1-2-3. Klasse 1 er den klassen som gir best belysning og er et minimum av hva som anbefales av NKF. Det er vært å merke seg at lux er en ting, det som er avgjørende er plasseringen av belysningen og type belysning. NKF anbefaler at dette prosjekteres i hvert enkelt tilfelle. NKF har under utarbeidelse en veileder som beskriver hvordan belysning av klatrevegger kan løses. Denne vi publiseres her.
Norsk Standard NS-EN 12193. "Lys og belysning - Idrettsbelysning" kan bestilles fra Pronorm AS, Pb. 432 Skøyen, 0213 Oslo, tlf. 2204 9230.
Det er viktig med god ventilasjon i klatreanlegg. NKF anbefaler minimum 20m3 luft /m2 gulvareal. Det er lurt å installere CO2-giver, slik at anlegget blir behovstyrt.
En klatrevegg må være en trygg installasjon, og sikkerhet er absolutt første bud.
For å nå dette målet, er det helt nødvendig å følge til punkt og prikke de normer som til enhver tid er gjeldende. Alle prosjekter skal gjøres i overensstemmelse med følgende normer:
Klatrevegger gjøres med individuell tilpasning til hvert enkelt installasjonssted, basert på nøye analyser og/eller etter kravspekk fra kunder.
Vi viser her to alternativer til topptaufester. Den første er komplett og monteres med 10 eller 12 millimeters bolt etter leverandørens anvisning. Det til høyre må det monteres en ekstra bacup med slynge som festes til en av hengerne. Det er anbefalt å benytte slynge som låses fast med karabin. På klatrevegger som er montert inne bør det være klipp inn anker.
Topptaufestet skal tåle en belastning på 20kN. Dette gjøres ved å fordele lasten på hele konstruksjonen, eller overføre lasten til hoved – eller vertskonstruksjon.
Dette kan løses ved å legge en 48 x 148 millimeter C 18 løpende på baksiden av bærekonstruksjonen. Dimensjonene må beregnes i hvert enkelt tilfelle. Det må legges en stoppskive + sprengskive mellom låsemutter. Dette for å unngå at hengerne på yttersiden vrir seg ut av stilling.
For å kunne lede ruter på en sikker måte anbefaler NKF å plassere hengere på følgende måte fra gulvet og oppover: Til første henger ca. 3,5 meter, så 0,9 – 1 meter til neste og deretter 0,9 – 1,2 meter. Når dette planlegges må det tas hensyn til den totale lengden. Det er viktig at avstanden fra gulv til første og andre henger er som beskrevet (dette for i størst mulig grad å unngå bakkefall). Linjen deles inn i omtrent like deler over dette, men ikke noe særlig over 1,2 meter mellom hengerne.
Det er ikke tillatt å feste hengere direkte i klomuttere. Dette fordi gjengene er det svakeste leddet i innfestningen og ikke uttrekksverdien av klomutteren. Denne varierer svært mellom kvaliteten på kryssfinerer og kan ikke legges til grunn i en beregning.
Mellomforankringen skal tåle en belastning på 20kN. Dimensjonene må beregnes i hvert enkelt tilfelle. Det må legges en stoppskive + sprengskive mellom låsemutter. Dette for å unngå at hengerne på yttersiden vrir seg ut av stilling.
Det er ingen krav at det skal kunne ledes på alle linjene i et klatreanlegg. Det er derimot noe som leverandør og kunde må avklare før veggen bygges. NKF anbefaler at ALLE linjer kan ledes. Dette fordi bruksverdien og fleksibiliteten av veggen blir større.
Dette kan løses ved å benytte beslag som festes over flensen på stålbjelken. Det kan om nødvendig benyttes gjennomgangsbolter eller skruer til innfestingen av beslaget til bærekonstruksjonen. Dimensjonene må beregnes i hvert enkelt tilfelle.
NKF anbefaler at det legges støtmatter under en hver klatrevegg. Støtmattene bør minimum dekke det området som defineres som fallsektor. Det finnes flere tykkelser av støtmatter, vi anbefaler minimum 5 cm tykkelse. Mattene er som regel 0,5 x 1 meter i størrelse.
Ved bygging av buldrevegger anbefaler NKF 4,5 meter som største høyde på vegen. Fallsektor må sikres med tjukkas eller tilsvarende. Ved bruk av flere enheter er det viktig at disse festes til hverandre på en forsvarlig måte.
Norges klatreforbund ønsker alle klatreklubber velkomne til Klubbsamling. Årets samling tar plass 10.-12. november på Thon Hotel Linne i Oslo, og vi håper å se mange klubber representert.