Verdenscup i led og paraklatring, Briançon

21. Jul 2021

Det er igjen tid for konkurranse, og denne gangen foregikk det på den kjente veggen i Briançon, hvor det årlig har vært verdenscup de siste årene. Dette pleier å være et meget gjennomført arrangement som byr på klatreshow og folkefest, og er et av høydepunktene i verdenscupen.

Dette er den fjerde verdenscupen i led, og andre i paraklatring. Det norske laget stilte med flere utøvere, blant annet Leo Bøe, som har kommet tilbake igjen for å konkurrere internasjonalt etter noen år med avbrekk. Det ble rapportert tilbake om god stemning, harde ruter, sterke utøvere og alt i alt en god konkurranse.

15. juli gikk startskuddet på konkurransen, og det var paraklatring som stod for tur først. Etter forrige verdenscup i paraklatring i Innsbruck, hvor Iben Kongsvik Paulsen og Isak Ripman tok henholdsvis andre- og tredjeplass, var det spennende å se hvordan det skulle gå denne gangen. Iben og Dina Eivik var klare for å gi alt med et noe mindre lag enn sist da Isak og Sebastian Menze dessverre måtte avmelde.

Formatet i para
Paraklatring er på mange måter veldig likt det vi kjenner fra led-konkurranser, men med noen unntak. Utøverne blir på forhånd testet for å avgjøre hvilken av de fire klassene man skal delta i. De fire klassene her:

 • B1/2/3 - Utøverne er blinde eller svaksynte.
 • RP1/2/3 - Utøverne har nedsatt muskelkraft, utslag eller stabilitet.
 • AU1/2 - Utøverne har amputert arm under eller over albuen.
 • AL1/2 - Utøverne har amputert ben under eller over kneet.

Utover at utøverne også klatrer på topptau i stedet for led, er selve klatreformatet likt ellers ved at kvaliken er to ruter på flash, og en finale på onsight.

Interessant og lærerikt
Dina, som deltok i klassen RP2, forteller om hvordan det er å konkurrere internasjonalt og hvordan det er å møte andre paraklatrere i samme situasjon som seg selv.

«Konkurransen var kjempegøy! Kult å endelig få snakket med andre paraklatrere med samme utfordringer som meg. Det var ganske harde ruter, men veldig motiverende å ha noe å jobbe mot!»

19-åringen fra Trondheim klatreklubb som tok tittelen norgesmester i paraklatring i 2019, forteller videre at:

«Jeg synes det var kjempegøy å konkurrere internasjonalt! Mange flere deltakere og et mye større miljø. Det var interessant og lærerikt å se på de med samme utfordringer som meg i veggen. Gleder meg masse til neste gang!»

Etter to harde kvalikruter endte Dina til slutt på en femteplass.

Med en knallgod prestasjon i Innsbruck var Iben en av de norske medaljehåpene innenfor sin egen klasse, B3. Etter overbevisende klatring i kvaliken klarte Iben å kvalifisere seg til finale på en tredjeplass! Finalen ble gjennomført samme dag, og bergensjenta endte til slutt på en utrolig bra fjerdeplass!

Leo Bø er tilbake

Lørdag 17. juli var det igjen tid for oppkalking og fullt fokus. Leo Bø, Sunniva Øvre-Eide og Edel Lemvik hadde tatt turen rett fra forrige ukes verdenscup i Chamonix til Briançon, men Edel måtte avlyse på morgenen rett før kvaliken på grunn av sykdom.

Det er mange år siden vi har sett Leo i en internasjonal konkurranse, og han var selv usikker på hvordan det skulle gå i veggen.

«Jeg hadde sett for meg at jeg ville være mer nervøs og ute av rutine, men det gikk helt fint. Koste meg spesielt i Chamonix, for der fikk jeg klatret mye på begge rutene.»


Han legger også til at helgens konkurranse gikk dårlig da han ramlet tidlig på begge rutene. Begge rutene hadde en buldrete stil på starten, som felte mange klatrere. Han avslutter likevel med at han syns det var gøy å klatre blant de beste i verden.

«Det var uansett gøy å klatre blant de beste i verden, men skulle ønske jeg fikk vist hva jeg er i stand til. «…» Det er og vanvittig motiverende å se på andre flinke klatrere, og det gir mye motivasjon for trening fremover.»

Leo endte til slutt på en 61. plass.

Sunniva ble eneste dame som stilte fra Norge, og hun endte etter kvaliken på en 44. plass. Sunniva har deltatt på de fire siste verdenscupene i led fra slutten av juni og gjennom hele juli, og dette ble hennes fjerde helg på rad hvor hun deltok i verdenscupen.

Nå blir det en liten pause fra verdenscupen i både led, buldring og paraklatring da det ikke begynner før i starten av september igjen. I mellomtiden blir neste konkurranse for mesteparten av de norske utøverne nordisk mesterskap i buldring i København 6.-8. august.

 

Saken er skrevet av Albert Suthurst, som er flere ganger norgesmester i buldring, tauklatring og speedklatring, samt nordisk juniormester i buldring. Han har konkurrert for Norge internasjonalt på NKF´s juniorlandslag i fem år.
Albert sin profil på Instagram

 

Hovedfoto: Jan Virt 

 • Samarbeidspartnere:
 • La Sportiva
 • CAMP
 • Beal
 • Bridgedale
 • Thon Hotels
 • Stiftelsen Vi
 • Rent særforbund