Framsiden

 

Våre samarbeidspartnere
 
 
 
 
 

 

Magasinet Klatring

 

 

 

Norges klatreforbund
 

Besøk og postadresse: 

Postboks 5000

0840 Oslo

klatring@klatring.no

<< Tilbake

 

 

 

Topptauing og toppankre

Nå er utesesongen i gang for fullt, og rundt omkring i landet klatres det mye på topptau. For å forhindre at toppankre blir fort slitt er det viktig at man henger eget utstyr i toppankeret og at faste klipp-/ringankere kun skal benyttes til den endelige nedfiringen når klatringen er ferdig. Tau i bevegelse gir over tid stor slitasje på toppankre, noe som i beste fall utgir en utgiftspost for klubber, og som i verste fall kan føre til at toppankre ryker og klatrere går i bakken. 

 

 

Bildene er tatt av Geir Evensen på en svært populær rute i Osloområdet, hvor man tydelig kan se stor slitasje fra tau.

 

Hvordan lage et trygt toppanker?

Et trygt toppanker for topptauing på eget utstyr skal bestå av to punkter, hvorav det ene er minimum skrukarabin eller tilsvarende. Under er eksempler på trygge toppankre:

 

Eksempel 1: Toppanker med en skrukarabin og en slynge. Skrukarabin er festet i ring og slynge er festet rett i bolt for i størst mulig grad å utligne toppankeret. Åpningene på karabinerne er plassert mot hverandre.

 

Eksempel 2: To slynger med karabinere vendt mot hverandre er festet i en bolt, og en enkelt slynge er festet i den andre. Ankeret er ikke utlignet, men de doble karabinerne får belastningen fra tauet.

 

Eksempel 3: En slynge er plassert i øverste bolt, mens en skrukarabin er plassert parallelt med fastmontert karabin, slik at de i størst mulig grad er utlignet. Åpningene på karabinerne er plassert i samme retning for å forhindre at noen av åpningene slåes inn mot fjellet.

 

Vis respekt for klatrefeltet og det arbeidet som er lagt i å tilrettelegge for klatreaktivitet, og bygg opp egne, trygge toppankre for topptauing!